Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Τα μουσεία γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για όλους

Ελεύθερη θα είναι σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα Μουσεία της χώρας λόγω του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ο εν λόγω εορτασμός καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Το μήνυμα που επιχειρείται να περάσει μέσω αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».                                                                           Μουσεία στον Ν. Κορινθίας:                                                  Ισθμίας Αρχαιολογικό Μουσείο-Κορίνθου Αρχαιολογικό Μουσείο-Κορίνθου Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο-Νεμέας Αρχαιολογικό Μουσείο... Διαβάστε περισσότερα εδώ
                                 
                                                                                                                     Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία
Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καλεί τους Αθηναίους σε γνωριμία με τα μουσεία της πρωτεύουσας.

Τους προτείνει, μάλιστα, να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία».

Αφετηρία της δράσης που θα διεξαχθεί έως και την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα) και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αϊ-Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Πολλοί από τους φορείς προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η είσοδος παντού θα είναι δωρεάν.

Στη δράση συμμετέχουν οι φορείς: Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ηρακλειδών, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Moυσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Οικία Κατακουζηνού.

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις». Τιμώμενο μουσείο είναι φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Γαία».

Τεχνόπολις

Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων τιμά και η Τεχνόπολις παραχωρώντας έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς της χώρους για τους... εορτασμούς. Στην γνωστή αίθουσα των «Φούρνων» διοργανώνονται μια σειρά από ειδικές δράσεις που περιλαμβάνουν δωρεάν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Δημοτικού, προβολές φωτογραφικών slideshows και ταινίας με κεντρικό θέμα το γνωστό εργοστάσιο φωταερίου που δέσποζε κάποτε στη περιοχή.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Μιχάλη Οικονόμου. Η «Τεχνόπολις» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 9.30 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Μουσείο Ακρόπολης

Tο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει με ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων και με ελεύθερη είσοδο για όλους, από τις 08.00 έως τις 22.00 και το εστιατόριο έως τα μεσάνυχτα).

Συγκεκριμένα στις 11.00 ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ μουσική εκδήλωση θα υπάρχει και στις 19.00.

Το Μουσείο θα ξεκινήσει την ίδια μέρα στα πωλητήριά του τη διάθεση αντιγράφων γλυπτών. Επίσης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο καθιερώνει την κοπή αναμνηστικών κερμάτων, για να φέρει τους επισκέπτες του πιο κοντά σε μικρά αλλά αγαπητά εκθέματα των συλλογών του