Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Ο Τατούλης και τα σκουπίδια- παράνομες διαδρομές στη Πελοπόννησο;

Την Τρίτη 30 Ιούλη συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα τις οικονομικές προσφορές, στο διαγωνισμό για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου». =================================================================                                                    Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ
=================================================================

Η ‘’οριστική λύση ’’ με συνολική δυναμικότητα 200.000 τόνους ανά έτος για τις τρεις Μονάδες Διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (Μ.Δ. - Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας) είναι φαραωνικά δαπανηρή (οικονομικά - περιβαλλοντικά) και η απόλυτη παρανομία της τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα.
1/ Σύμφωνα με τα ισχύοντα στατιστικά στοιχεία (elstat, eurostat), οι 200.000 τόνοι ανά έτος (για τις τρεις Μ.Δ.) είναι περίπου το 75-85% ...των απορριμμάτων που παράγονται από τις 582.000 του πληθυσμού της Περιφερείας Πελοποννήσου.

2/ Σύμφωνα με το πνεύμα της οδ.98/2008 που παγιώνεται (νομολογιακά) με την απόφαση 20/2012 του Ευρωπαικού Ελεγκτικού Συνεδρίου η πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόληψη.  
-Στις ενέργειες πρόληψης εντάσσεται (μεταξύ άλλων) και η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) .
Με την ΔσΠ μειώνονται δραστικά οι ποσότητες των ανακατεμένων απορριμμάτων (δηλ.των σύμμεικτων) παράγοντας υλικά σε καθαρή κατάσταση (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά και το σημαντικότερο καθαρά βιοαποικοδομήσιμα).
  Τα διαχωρισμένα αυτά υλικά (από ΔσΠ) δεν απαιτούν καμία εργοστασιακού τύπου εγκατάσταση σαν τις προκείμενες που ‘’κατέληξε’’ ο διαγωνισμός και η ‘’οριστική του λύση’’.

* Aπαιτούν μόνο μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις ποιοτικού ελέγχου, καταγραφής (για τήρηση αναταποδοτικότητας και δημιουργία ξεκάθαρων κινήτρων συμμετοχής σε πολίτες και επιχειρήσεις), δέματοποίησης, αποθήκευσης,εμπορίας και κομποστοποίησης (ότι δεν μπορεί να κομποστοποιηθεί στις πηγές που είναι η προτεραιότητα)


Εργοστασιακού τύπου κεντρικές εγκαταστάσεις απαιτούνται (λόγω οικονομίας κλίμακας..?..!) μόνο για τα εναπομένοντα (σαν σφάλμα) σύμμεικτα.
  Αυτό το Σφάλμα (δηλ. το ποσοστό απορριμμάτων σε σύμμεικτη κατάσταση) είναι ήδη λιγότερο από 40% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαική Ένωση (EU 12) και διαρκώς μειώνεται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (Α)

Από τα 1/ , 2/ και μόνο συνεπάγεται ότι η ‘’οριστική λύση’’ (του 80% σύμμεικτα) είναι παράνομη καθώς ‘’καταλήγει’’ σε τουλάχιστον υπερδιπλάσιας δυναμικότητας (φαραωνικές) κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων και μάλιστα με εγγυημένες ποσότητες (σύμμεικτων) για 25 χρόνια(!) .

Δ.Σ. Δαμάσκος
B.Sc.,M.Sc.
μέλος ΠΡΩΣΥΝΑΤ