Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Παιδί..."στουρνάρι",ανοιξε το παράθυρο!Στον αέρα 70.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.

Αντιμέτωποι με το φάσμα της εφεδρείας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο.      
Παράθυρο για επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο υπουργός  άφησε ανοικτό το θέμα εφαρμογής της εφεδρείας, συνδέοντάς το άμεσα με την τρύπα στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ» είπε ο υπουργός.                                                                        

 Το σχέδιο,τελεί....Φέξε μου και γλίστρησα,υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών!...                                                                                                

 Το σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς ακόμα και εντός της κυβέρνησης και που η εφαρμογή του τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1-1-2013 μέχρι το 2015 και την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.                                            

Μάλιστα εξετάζονται και αλλαγές στο καθεστώς της εφεδρείας με ανοιχτό το ενδεχόμενο στη λίστα των υποψηφίων να συμπεριληφθούν ακόμα και εκείνοι που απέχουν 5 χρόνια από τη σύνταξη έναντι του ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα μελετάται η επιμήκυνση της διάρκειας της εφεδρείας σε τρία χρόνια από έναν χρόνο με ταυτόχρονο όμως ψαλίδισμα των καταβαλλόμενων αποδοχών κάτω από το 60% του βασικού μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που είχε καταθέσει στο παρελθόν η ΝΔ προέβλεπε την υπαγωγή σε πρώτη φάση 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 - 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση.

Οι συμβασιούχοι
Για τους συμβασιούχους δεν θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Θα παραμείνει μόνο ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μη νεκρώσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Η επεξεργασία έκτακτου σχεδίου δράσης για τη δραστική μείωση του προσωπικού είναι απόρροια της εμμονής της τρόικας στο θέμα των απολύσεων και των αυξημένων αναγκών για τις περικοπές στις δαπάνες για τη συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεώρηση προήλθε και από το γεγονός ότι η τρόικα απέρριψε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων.