Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΗ «ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

 Στο ΣτΕ η πρώτη αγωγή αποζημίωσης γιατί το δικαστήριο καθυστέρησε να εκδώσει απόφαση!!                                                              Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε η πρώτη αίτηση (σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο), με την οποία Έλληνας πολίτης ζητάει να του καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο ως αποζημίωση 30.000 ευρώ, καθώς το δικαστήριο καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση του κατά 8 έτη, 6 μήνες και 18 ημέρες   Το ποσό αυτό το διεκδικεί ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματος του σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

Η νέα αυτή διαδικασία για την καταβολή αποζημίωσης λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικής απόφασης από την ελληνική Δικαιοσύνη («δίκαιη ικανοποίηση» όπως λέγεται) προβλέφθηκε για πρώτη φορά με τα άρθρα 53 έως 58 του Ν. 4055/2012. Μέχρι τώρα οι Έλληνες πολίτες προσέφευγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν η ελληνική Δικαιοσύνη καθυστερούσε έντονα στην έκδοση απόφασης και οι καταδίκες της χώρας μας είναι πολλές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ενώ κατετέθει στις 27 Ιουνίου 2003, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης κατά του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση της αίτησης αναβλήθηκε 11 φορές και τελικά πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2009.

Η διάσκεψη της υπόθεσης έγινε 4 μέρες μετά (9.2.2009), αλλά η απόφαση δημοσιεύθηκε επί έδρας 32 μήνες μετά (20.10.2011) και καθαρογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012, όπου και έλαβε αντίγραφο της υπ' αριθμ. 3267/2011 αποφάσεως του Γ' Τμήματος του ΣτΕ.

Αναφέρεται  ότι αρχικά η υπόθεσή του προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 6 Μαΐου 2004, αλλά χωρίς ποτέ αυτό να το ζητήσει αναβλήθηκε 11 φορές.

Μάλιστα, σημειώνει ότι ήταν μία ιδιαιτέρως απλή υπόθεση που αφορούσε την ακύρωση πράξης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πρόσληψη δικηγόρου.

Η μεγάλη αυτή αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσής του είχε ως συνέπεια να υποστεί ανυπέρβλητη ψυχική ταλαιπωρία, έντονο άγχος αλλά και αγωνία αναμένοντας για 8,5 και πλέον χρόνια την έκδοση απόφασης για ένα τόσο σημαντικό για την επαγγελματική του πορεία (πρόσληψή του).

Η καθυστέρηση αυτή του προκάλεσε ηθική βλάβη, ενώ η μη δημοσίευση της αποφάσεως, του προκαλούσε συχνά αισθήματα ανασφάλειας και απογοητεύσεως, ενώ όλα αυτά είχαν ως συνεπεία την δυσπιστία προς τη Δικαιοσύνη.
     
ΕΔΩ
                                                                                                  
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που προβλέπει ότι οι υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται μέσα σε εύλογη προθεσμία, ενώ επικαλείται και αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου με τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.