Πανανθρώπινο ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται σημερα, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «One Day On Earth», σε περισσότερες από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που θα προβάλει την ταινία στην Αθήνα, στο Nixon Bar, στις 9 μ.μ. και στο φουαγιέ του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης στις 8μ.μ..
Τα θεμελιώδη δικαιώματα σε αυτούς τους μειούμενους πόρους, όπως ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό, καθώς και η υγιεινή τροφή» κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ ντ' Εσκότο, στις 22 Απριλίου του 2010. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και καθιέρωσε την 22α Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης». Η φετινή Ημέρα της Γης βρίσκει τον πλανήτη τραυματισμένο. Το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία της αγοράς, στην «οικονομία-καζίνο», όπως τη χαρακτηρίζει ο Αμερικανός συγγραφέας και αρθρογράφος, στο Time, παλιά και σήμερα στο Vanity Fair, Κουρτ Άντερσεν, θέτει προτεραιότητες που παραμερίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Της διαδικασίας συμβίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
«Πλέον, μέρα με τη μέρα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μπροστά μας και δεν υπάρχουν θετικές προοπτικές για την αντιμετώπισή του» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διεθνείς κλιματικές συνομιλίες, Δημήτρης Λάλας.
Η Γη δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα. Είναι, ωστόσο, σώφρον να φροντίζει ο καθείς τα του οίκου του. Η ελληνική γη πληγώνεται από τα παιδιά της συστηματικά και οι διαπιστώσεις τριών από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
«Αυτό που πληγώνει το ελληνικό κομμάτι της Γης είναι, πρώτα απ? όλα η παντελής απουσία βούλησης να αρθούν τα πολλαπλά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Αχιλλέας Πληθάρας της WWF Ελλάς.
«Δυστυχώς, στις μέρες μας επικρατεί ένας απόλυτος πανικός και οι επιλογές που προτείνονται από τους σημερινούς πολιτικούς και από αυτούς που θέλουν αύριο να είναι ηγέτες είναι επιλογές πανικού» λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.
«Η οικονομία είναι μέρος του οικοσυστήματός μας και όχι το οικοσύστημα μέρος της οικονομίας μας» υπογραμμίζει η Δήμητρα Σπασαρίδου του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Εκτιμά ότι οι πολιτικές που προωθούνται σήμερα δεν είναι βιώσιμες. Ποιες είναι αυτές οι πολιτικές, ποια είναι τα πλήγματα που καταφέρονται στο σώμα της «Ελληνίδας Μάνας Γης»;