Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Αλήθειες που καίνε...Συνέντευξη - ποταμός του Βασίλη Παγώνη

Μια συζήτηση με διαλεκτική ευπρέπεια είναι ότι καλύτερο,έστω για να «ακονίσεις» τις διαφωνίες σου...
Το ραντεβού κλείστηκε Σαββατόβραδο,στο Κιάτο...περιμένοντας τους «υπεύθυνους» του δήμου να βρουν αίθουσα για την παρουσίαση του βιβλιου «ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» παρόντος του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Τσουκαλά.
Ο χώρος είχε αλλάξει ξαφνικά και απροειδοποίητα...και το «αβάντζο» ήταν απαραίτητο...

Κυριακή απόγευμα,παραμονή επετείου της Επανάστασης του 1821,καφές σκέτος και κουβέντα,με τον πρόεδρο των εμπόρων του Κιάτου.
Γεννημένος πρόεδρος θα μπορούσε να ήταν το σύντομο επεξηγηματικό κείμενο που συνοδεύει την δημόσια εικόνα του Βασίλη Παγώνη...Του οικονομολόγου με τις σοβαρές μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την δεδομένη προσλαμβάνουσα εμπειρία απο την συνδικαλιστική του δράση,ως εν ενεργεία πρόεδρος στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας και αντιπρόεδρος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο δημόσιο πρόσωπο,τελευταία,στο Κιάτο,με αφορμή ένα δελτίο τύπου που άναψε φωτιές σε επαναστατημένους ή μη νεανίες του «επαναστατικού» κινήματος των αγροτών,«εξαναγκάζοντάς τους» να αντιδράσουν με δηλώσεις «κοινωνικού αφορισμού»...
ΕΡ:Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολιτεία Σικυωνίων» ο Βλάσης Τσιόγκας ως αντιπροέδρος,του υπο ίδρυση... "Αγροτικού Συλλόγου Σικυωνίων" που εσχάτως συμπαρατάχθηκε ως «ΕΝ.Α. ΜΕΤΩ.ΠΟ» με συλλογικότητες της πόλης,εκτός των εμπόρων... τα «χώνει» στον πρόεδρο των εμπόρων με καυστικά (επι προσωπικού) σχόλια:
«Στο σημειο αυτο θελω να τονισω οτι σ' αυτη την συλλογηκοτητα δεν συμετεχει ο εμπορικος συλλογος Κιατου,ο οποιος με την εριστικη δηλωση του προεδρου του (ενθερμου υποστηρικτη της κυβερνησης)για τον αγωνα των αγροτων,μας βρισκει απεναντι του » είπε ο κύριος Τσόγκας.
Πως διερμηνεύεται την δήλωση του αντιπροέδρου των αγροτών που σημειωτέον δεν έγινε εν βρασμώ;
Β.Π:«Κατ' αρχή να πω ότι εδώ και ενάμισυ χρόνο, από τότε που εξελέγη το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, συμμετέχουμε ανελλιπώς σε όλες τις κοινωνικές διαβουλεύσεις και σε όλες τις ενέργειες. Πρέπει να θυμίσω ότι ο Εμπορικός Σύλλογος βρέθηκε πέρυσι μαζί με την "Πλατεία" και τους "Αγανακτισμένους", σε πολλές συγκεντρώσεις τους. Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, ενεργούμε αποκλειστικά με βάση τις αποφάσεις του Συλλογικού μας οργάνου. Αποφάσεις που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ομόφωνες. Αυτές μας δεσμεύουν και αυτές τιμούμε, προασπίζοντας τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των συναδέλφων μας.
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τόσο η δική μου τοποθέτηση στην περίφημη συνάντηση των φορέων που έγινε στο Δημαρχείο, όσο και η παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο μπλόκο, ήταν και τα δύο απολύτως εναρμονισμένα με την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου που κάναμε ακριβώς γι' αυτό το θέμα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου φέτος κλείνει 90 χρόνια συνεχών αγώνων για την εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης μας και την ευημερία των πολιτών της. Οι δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του είναι κάτι που πραγματικά βρίσκεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση.
Ο αφαιρετικός τρόπος που «κοινωνικοί εκπρόσωποι » ,ως «παιδονόμοι» με ονομαστικό παρουσιολόγιο,αρέσκονται να ταυτοποιούν ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις...Αδυνατώντας ενδεχομένως να κατανοήσουν τον δημοκρατικό πλουραλιστικό δρόμο,με αφορά ως πολίτη της κοινωνίας του Κιάτου και όχι ως πρόεδρο του συλλόγου.
Ως πρόεδρος του συλλόγου,Κιατανιώτης έμπορος,αλλά και συνδικαλιστής του κλάδου σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, με ενδιαφέρει η ανάπτυξη επ' ωφελεία των πολιτών της περιοχής,με κατά προτεραιότητα έμφαση στον πρωτογενή τομέα που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες στο εξαγωγικό εμπόριο,αλλά και να λειτουργήσει ευεργετικά για τοπικές επιχειρήσεις εμπορικές - αγροτουριστικές και παροχής υπηρεσιών.
Αυτή τη συναντίληψη προωθεί και ο εμπορικός σύλλογος Κιάτου και ανάλογες ουσιαστικές πρωτοβουλίες θα ξεδιπλωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα »
ΕΡ:Σε πρόσφατη ημερίδα στις 10 Μάρτη στο Φενεό,ενδεχομένως παρόμοιας στόχευσης με τα δικά σας ζητούμενα ,δεν είδαμε εκπρόσωπο του εμπορικού συλλόγου παρ'οτι η εκδήλωση,ενδυματολογικά τουλάχιστον,είχε το κύρος της αιγίδας του επιμελητηρίου και της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας... με την συμμετοχή του δήμου Σικιωνίων φυσικά.
Τι να υποθέσουμε,εκτός από το ότι τα στενά γεωγραφικά όρια του Κιάτου κάποτε σταματούσαν στην «Αρκούδα»;
Β.Π:«Σε υποθέσεις εργασίας εγώ δεν μπορώ να απαντήσω... Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι πως δεν είχαμε προσκαλεστεί ως Εμπορικός Σύλλογος ...τέως δήμου Κιάτου και τώρα του διευρυμένου δήμου Σικιωνίων,στην συγκεκριμένη εκδήλωση που αναφέρεσαι.
Δεν γνωρίζω με ευθύνη ποιου συγκροτήθηκε τι περιεχόμενο και στόχευση είχε αυτή η εκδήλωση.»
ΕΡ:Πολύ σας έχουν κατηγορήσει,μεταξύ των οποίων και εγώ,για παθητική στάση στο θέμα της δημιουργίας Mall στην Κόρινθο.
Β.Π:«Η δική μας δημόσια εκπεφρασμένη θέση,ως συνδικαλιστικού φορέα που έχει έννομο συμφέρον,είναι ξεκάθαρη:Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Σωληνουργίας γιατί είναι προφανές και πασίδηλο ότι απειλούνται δραματικά τα συμφέροντα των εμπόρων της ευρύτερης περιοχής και θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα το επίπεδο απασχόλησης του εργατικού δυναμικού.
Αλλά και καμιά αναπτυξιακή σκοπιμότητα δεν εξυπηρετείται πλην ίσως της προσδοκώμενης κερδοφορίας των επενδυτών.
Αυτό όπως αντιλαμβάνεσαι είναι θέση που δυνητικά μαζί με την κοινωνία μπορεί να παράξει δυναμική,ικανή να την συνυπολογίσει η περιφέρεια που διοικητικά διαχειρίζεται το πρόβλημα.
Πέρα από αυτό υπάρχουν και δικονομικά μέσα που όμως δεν προσφέρονται για τις ειδήσεις των οκτώ...
Ουσιαστική σημασία θεωρώ πως έχει να τοποθετηθούμε όλοι...Θεσμικοί παράγοντες και κοινωνικοί εταίροι ξεκάθαρα και χωρίς στρογγυλοποιήσεις απέναντι στο πρόβλημα.
Αν έπρεπε να μπω στη συζήτηση για το ποιος στέκεται απέναντι στην ίδρυση του εμπορικού αυτού κέντρου, θα σας έλεγα ότι νιώθουμε πραγματικά μόνοι και κατά μίαν έννοια Δον Κιχώτες.
Βλέπετε, όταν το θέμα ήρθε στο προσκήνιο, πολλοί "επαναστάτησαν", χύθηκε άφθονο μελάνι, ελέχθησαν καυτά λόγια.

Το σχέδιο όμως συνεχίστηκε και συνεχίζεται απρόσκοπτα. Τώρα πια με τις ευλογίες αρκετών, που παλιότερα ήταν αντίθετοι.
Σήμερα έχουμε μείνει μόνο η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Κορινθίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου, να πολεμάμε για να μην κλείσουν εκατοντάδες καταστήματα στο νομό και πολύ περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή και να μη μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι »

ΕΡ:Η τραπεζική κρίση της Κύπρου θεωρείται πως θα επιτείνει την κρίση στην τοπική αγορά;
 Β.Π:«Σίγουρα από τα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο το τραπεζικό σύστημα όχι μόνο του νησιού δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας και αυτό επηρεάζει τις εμπορικές πράξεις.
Ελπίζω αυτή η κατάσταση να μην μεταλλαχθεί εδώ σε πανικό των καταθετών,που θα επιδράσει αρνητικά και στην αγορά. Εξ άλλου αυτή τη στιγμή,στην Ελλάδα δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος που να δικαιολογεί τέτοιες συμπεριφορές »



ΕΡ:Απο πέρσι καθιερώσατε το «ΠΑΜΕ ΚΙΑΤΟ» δίνοντας με χάπενινγκ και εκδηλώσεις πολιτισμού ένα διαφορετικό τόνο,πιο όμορφο,στην αγορά του Κιάτου.
Το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε ανάλογες εκδηλώσεις;
 Β.Π:«Βεβαίως και θα έχουμε,ενδεχομένως και πιο αναβαθμισμένες γιατί το Κιάτο αντικειμενικά είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ολιγόωρες αποδράσεις και όχι μόνο...Αρκεί να το προσέξουμε εμείς οι ίδιοι...
Τα συγκοινωνιακά δίκτυα μας δίνουν πλεονέκτημα επισκεψιμότητας,η αγορά του είναι άρτια,συγκεκριμένη χωρίς δαιδαλώδεις διαδρομές, έτσι ώστε ο επισκέπτης να συνδυάσει τα ψώνια του με βόλτα αναψυχής και διασκέδαση,χωρίς να ταλαιπωρηθεί.
Συνεπώς το «ΠΑΜΕ ΚΙΑΤΟ» δεν είναι ευκαιριακό σλόγκαν αλλά διαχρονική ποιοτική επιλογή για τον καθένα.»

 Αυτά είναι περιληπτικά τα κεντρικά σημεία μιας φιλικής κουβέντας που κράτησε σχεδόν δυο ώρες και για μένα τουλάχιστον είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.
*Όσο κι αν έχουμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με τον πρόεδρο των εμπόρων και ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση σε μορφές αγώνα ...παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την εμμονή ορισμένων στο «ΕΝ.Α. ΜΕΤΩ.ΠΟ» να υπονομεύουν την δημοκρατική λειτουργία του νέου εγχειρήματος στη διαλεκτική της σχέση ...αποκλείοντας ετσιθελικά με «κοινωνικούς αφορισμούς» τους εμπόρους της πόλης,γιατί ενδεχομένως κάποιους ,για μικροπολιτική,έτσι βολεύει...