Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Οι τρεις λόγοι της παραίτησης Ρομπόπουλου.

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, όπως είχε προϊδεάσει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, υπέβαλε χτες ο Θωμάς Ρομπόπουλος. Η κίνηση του πρώην πλέον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά ατμόσφαιρα στην ΚΟ του κόμματος εν όψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης για το πολυνομοσχέδιο και δίνει τροφή στα σενάρια που θέλουν κι άλλους βουλευτές να σκέφτονται ανάλογες κινήσεις.

Ο κ. Ρομπόπουλος στο κείμενο της παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό εξηγεί ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση για τρεις λόγους: «Δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι, αλλά και να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ με άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, όπως έκανα στο μεσοπρόθεσμο».

Ο τρίτος λόγος που επικαλείται ο κ. Ρομπόπουλος είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με την «απειλή» ότι όποιος δεν συμφωνεί με τις κεντρικές επιλογές οδηγείται σε διαγραφή.

Εντονο παρασκήνιο

Πάντως της παραίτησής του προηγήθηκε ένα πολύ έντονο παρασκήνιο, που έως και χτες το μεσημέρι τον έκανε να μεταβάλει πολλές φορές την απόφασή του. Ενώ από την προηγούμενη Πέμπτη είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ότι διαφοροποιείται, την Παρασκευή ο ίδιος έλεγε ότι δεν σκεφτόταν να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα, αλλά να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου ως ανεξάρτητος να καταψηφίσει την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι άλλαξε γνώμη, σεβόμενος ότι ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας μετά τις εκλογές έδρα στο Υπόλοιπο Αττικής, του έδωσε τη δυνατότητα να είναι ο έβδομος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε έγιναν πολλές προσπάθειες για να μεταπειστεί, αλλά χτες το πρωί ο κ. Ρομπόπουλος ολοκλήρωσε το κείμενο της παραίτησής του και στις 2.20 μετά το μεσημέρι πέρασε την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Και αυτήν την ύστατη στιγμή ωστόσο έκανε και πάλι πίσω. Δύο ώρες αργότερα έλεγε ότι υπαναχώρησε έως αύριο, καθώς του δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν βελτιώσεις στο άρθρο 37 του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις.

Στη συνέχεια όμως το απόγευμα ανέβασε στην ιστοσελίδα του την επιστολή της παραίτησής του. Οπως είπε στον «Α», έκρινε ότι «δεν υπήρχε λόγος να περιμένω έως αύριο. Είχα πάρει την απόφασή μου». Η Κυριακή Τεκτονίδου, περιφερειακή διευθύντρια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, που συγκέντρωσε 15.027 σταυρούς το 2009 και είναι η πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης.Ορκίστηκε η Κυριακή-Βούλα Τεκτονίδου, που κατέλαβε τη θέση του παραιτηθέντος βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Θωμά Ρομπόπουλου.

Η ορκωμοσία της κ. Τεκτονίδου έγινε αμέσως πριν τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.