Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Για τη ζωή του σου 'λεγε .... για το χαμό της νιότης....ΚΥΡΙΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΕ ΘΕΣΜΙΚΕ .........

Η πρώτη εμφάνιση της μούτζας τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια. Τότε ο δικαστής προκειμένου να τιμωρήσει κάποιον για κάποιο παράπτωμα βούταγε το χέρι του στη στάχτη και με ανοιχτή την παλάμη «μουτζούρωνε» το πρόσωπο του κατηγορουμένου, ως διαπόμπευση. Τη στάχτη αυτή την έλεγαν αλλιώς και ασβόλη (= φούμο).
Από εκεί βγαίνει και το «αποσβολωμένος». Σε πολλά χωριά της Νάξου ακόμα και σήμερα συναντάμε τις λέξεις ασβολωμένος, ασβολώνομαι(λερώνομαι με κάτι μαύρο, μουτζουρώνομαι)
Την ασβόλη την έλεγαν και μούντζα που σημαίνει μουντό χρώμα, ενώ....... αργότερα έφτασε να σημαίνει «παλάμη μουντζουρωμένη με στάχτη».
Έτσι λοιπόν η ανοιχτή παλάμη έφτασε να είναι χειρονομία προσβλητική και υποτιμητική,
ενώ στα μεταγενέστερα χρονιά χρησιμοποιούνταν για να ρίξουν κατάρα ή ανάθεμα.
Σε κάποια μέρη των Δωδεκανήσων χρησιμοποιούν τη φράση “Μούντζες και στάχτες πάνω σου” ως μεγάλη κατάρα. Φαντάζομαι πως αν ήθελα να καταραστώ κάποιον, δε θα είχα στο μυαλό μου τη διαπόμπευση επί Βυζαντίου ως τιμωρία για μικρά παραπτώματα.
Το μούντζωμα ως ανάθεμα χρησιμοποιείται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε κάποιες ως μέσο προφύλαξης για το μάτιασμα, σε άλλες πάλι μούτζωναν το νεκρό για να πάρει όλα τα κακά μαζί του στον άλλο κόσμο.
Σε κάποια μέρη ακόμα μουντζώνουν τους νεκρούς, για να προσβάλουν το χάρο, να τον ξορκίσουν και να τον διώξουν,
Ρίζες όμως της μούτζας βρίσκουμε και στην αρχαία Ελλάδα….
Τότε τα ανοιχτά δάχτυλα σχηματοποιούσαν τις ακτίνες του ηλίου… ο θιγμένος έριχνε τις κατάρες του μέσω του πανίσχυρου ήλιου
.Ο Αχίλλειος, παιδί μιας υπερπολύτεκνης οικογένειας με 18 μέλη, είναι μαθητής σε νυχτερινό σχολείο της Λάρισας αφού από τα 14 του χρόνια δουλεύει, ενώ οι καθηγητές του μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν.«Αυθόρμητη η κίνηση του γιου μου»,λεει ο πατέρας του μαθητή και συμληρωνει.Τα παιδιά βλέπουν ότι το μέλλον τους δε θα είναι καλό. Τα πάντα διαλύονται. Κόβεται το εισόδημα των γονιών τους. Τελευταία μας ήρθαν πολλά χαράτσια.«Είναι πολύ καλός μαθητής και θέλει να σπουδάσει υπολογιστές.......... Τι λένε οι... θεσμοί.....  άδικο ειχε ο πολύ καλός μαθητής!!!!.......Για τη ζωή του σου 'λεγε ....  για το χαμό της νιότης....ΚΥΡΙΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΕ ΘΕΣΜΙΚΕ ..........