Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Άγονη γραμμή.....Φοιτητές και μαθητές νηστικοί, σε κρύα και σκοτεινά σπίτια θα διαβάζουν με κεριά, χωρίς δασκάλους και σχολεία....

Φοιτητές και μαθητές νηστικοί, σε κρύα και σκοτεινά σπίτια θα διαβάζουν με κεριά, χωρίς δασκάλους και σχολεία.   Η Πείνα στην κατοχή........ Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ                       δώθε απ' το όνειρο και κείθε από τη γη!.........................................................


  Την εβδομάδα που μας πέρασε βρήκε δρόμο ανάμεσα στις συμπληγάδες της δημοσιογραφικής εξημέρωσης σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας των δανειστών μας, το θέμα της σίτισης των φοιτητών. Το θέμα, που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» στο φύλλο της 8/11/2011, αφορούσε σε «καταγγελίες» του προέδρου του ιδρύματος για φοιτητές (δικαιούμενους σίτισης από το ΤΕΙ) που «είχαν να φάνε δύο μέρες».
 Εύλογο θα πει κανείς, μια ακόμα περικοπή δημόσιων δαπανών, και είναι εν μέρει έτσι.Σε όλα τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα η χρονιά ξεκίνησε με μείωση των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών κατά 60% και με μείωση της αμοιβής των επιστημονικών συνεργατών που προσλήφθηκαν κατά περίπου 50%. Συνέπεια αυτού είναι η άμεση υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της διεξαγωγής του εργαστηριακού κυρίως μέρους των μαθημάτων με ακόμα και 50 φοιτητές παρόντες στις εργαστηριακές αίθουσες, αντί των 15 που προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 36 του Π.Δ. 160/2008 και των 25 που συνέστησε ακόμα και το ίδιο το ΥΠΔΒΜΘ. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα τμήματα του ΤΕΙ διαθέτουν κατά μέσο όρο 12 μόνιμους καθηγητές, ενώ έχει ουσιαστικά ανασταλεί η προκήρυξη νέων θέσεων.  
                                             Φροντιστήρια στη διαπλοκή.....                                                            
Του   Πέτρου Λάμψα*                                                                                      Εκτός από τα παραπάνω, τα οποία λίγο ως πολύ ισχύουν για όλα τα περιφερειακά ιδρύματα, δημιουργήθηκε θέμα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στον τοπικό Τύπο, και το οποίο αφορά στη μείωση του πλήθους των φοιτητών που σιτίζονται κατά 1.000-1.200 άτομα.
Η σίτιση στα ΑΕΙ έχει ανατεθεί σε ιδιώτες με το πρόσχημα της οικονομίας κλίμακας. Επίσης είναι ένα σύστημα κλειστό, το οποίο χειρίζεται η εκάστοτε διοίκηση χωρίς λογοδοσία στην κοινότητα και διαφάνεια. Να σημειωθεί εδώ ότι με βάση δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που περιέχουν και επίσημα έγγραφα του ΤΕΙ, το 2010 (υπό καθεστώς μνημονίου), οι δαπάνες για τη σίτιση των φοιτητών αυξήθηκαν(!) σε σχέση με τον προϋπολογισμό κατά σχεδόν 100%.
Πολλά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο γίνεται σε ένα χώρο 300 περίπου θέσεων να σιτίζονται καθημερινά, ανεξαρτήτως Κυριακών, αργιών, τριημέρων, περίπου 2.800 άτομα επί συνόλου περίπου 4.500 ενεργών φοιτητών. Πολλοί επίσης εκφράζουν υποψίες ότι η σίτιση στα ΑΕΙ αποτελεί μια ακόμα έκφανση του πελατειακού κράτους στα ιδρύματα, όπου τα στελέχη των μεγάλων φοιτητικών παρατάξεων σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων κάνουν εντατικά φροντιστήρια στη διαπλοκή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Λαμίας η παράταξη της ΔΑΠ πήρε στις εκλογές του 2011 89,4% και αυτό το ποσοστό με μικρά σκαμπανεβάσματα είναι περίπου αυτό που έχει όλα τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, υπάρχει πλήθος καταγγελιών για τον τρόπο και τις διαδικασίες ψηφοφορίας στις φοιτητικές εκλογές (εφορευτική επιτροπή που ορίζεται μόνο από τη ΔΑΠ, διπλοψηφίες, παραβάν που υπάρχει μόνο στην αρχή που εμφανίζονται οι κάμερες αλλά μετά αφαιρείται, εκφοβισμός) αλλά γίνονται σε ώτα μη ακουόντων.
Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα με τη σίτιση των φοιτητών στο ΤΕΙ Λαμίας; Υπάρχει και δεν σχετίζεται μόνο με το πλήθος των μερίδων που αναπόφευκτα θα περικοπεί στην εποχή του μνημονίου...................                                                                   
                                                                                                                                                                                                    
 Τα συμπεράσματα δικά σας. Ένα από τα δικά μου είναι ότι αν συνδυαστεί η εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο της παιδείας (συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΕΙ, φωτοτυπίες και DVD αντί βιβλίων και πρώτος μισθός εκπαιδευτικού 660 ευρώ) με τη διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να το πληρώσουν λόγω της επιβάρυνσής του με το τέλος ακινήτων, θα γίνει επιτέλους πράξη αυτό που είχε φαντασιωθεί πριν δύο περίπου αιώνες η εκκλησία (και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης): το κρυφό σχολείο. Φοιτητές και μαθητές νηστικοί, σε κρύα και σκοτεινά σπίτια θα διαβάζουν με κεριά, χωρίς δασκάλους και σχολεία.                                                                                                                                           * Ο Πέτρος Λάμψας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του ΤΕΙ Λαμίας.