Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Ονειροπόλων μόχθοι......Νοερή περιπλάνηση σ’ έναν κόσμο γεμάτο εικόνες και συναισθήματα.

Το γνώριμο μουσικό ύφος του Ορφέα Περίδη ‘παίζει’ ανάμεσα στο ροκ και την ελληνική παράδοση. Η μουσική και οι στίχοι είναι δική του,εκτός τον "Σεπτέμβριο"που συνεργάζεται στους στίχους με τον Θεόδωρο Πετράκογλου ενώ το κείμενο του Νοεμβρίου είναι του Ηλία Αναγνωστάκη.
Πρόκειται για μία προσπάθεια, που όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος ο τραγουδοποιός στο ένθετο του δίσκου, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2005. «Χρειάστηκα πέντε χρόνια γράφοντας και σκίζοντας προκειμένου να ολοκληρώσω τα δώδεκα τραγούδια». Τα ονόματα των μηνών αποτελούν τους τίτλους των τραγουδιών, ενώ και η σειρά τους είναι προφανής. Έτσι ο δίσκος ανοίγει με έναν jazz Ιανουάριο για να συνεχίσει σε έναν Φεβρουάριο ευαίσθητο, συνοδευόμενο μόνο με πιάνο. Οι τρεις ανοιξιάτικοι μήνες που ακολουθούν, έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία και γλυκύτητα, ενώ οι καλοκαιρινοί Ιούνης και ο Ιούλης χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική ζωντάνια. Όμορφος και λυρικός ο Αύγουστος, βγάζει μια ένταση στα σημεία που μπαίνουν τα drums και οι ηλεκτρικές κιθάρες. Σειρά παίρνουν ένας εξαιρετικός Σεπτέμβριος και ένας Οκτώβριος που εκφράζει τη νοσταλγία που νιώθουμε, όταν θυμόμαστε το Καλοκαίρι. Ο Νοέμβριος ξεχωρίζει, γιατί και μελωδικά αλλά και στιχουργικά θυμίζει εκκλησιαστικό τροπάριο. Πρόκειται για ένα κείμενο του Ηλία Αναγνωστάκη, που μνημονεύει τους αγίους που γιορτάζουν την 17η Νοέμβρη και σε αυτούς συμπεριλαμβάνει και τους πρωταγωνιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου. Το CD κλείνει με ένα Δεκέμβρη μελωδικό και παιχνιδιάρικο, μιας και είναι ο κατεξοχήν μήνας των παιδιών εξαιτίας και της γιορτής των Χριστουγέννων. Εδώ είναι που συναντάμε το στίχο «ονειροπόλων μόχθοι» που «βάφτισε» και το album  Ο κάθε μήνας αντλεί, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τη φύση και τη θρησκευτική μας παράδοση, ενώ είναι εμφανές ότι έχει μελετήσει και τη λαογραφία της Ελλάδος. Αναφέρουμε ενδεικτικά την πρώτη στροφή που γράφτηκε για τον Ιούνιο «Φωτιές τ’ ουρανού, φωτιά στο νου γεννιέται μες στις στάχτες ο Θεός κι όποιος λυγάει, μα μένει ορθός φλόγες πηδάει»..

Όσον αφορά στις μελωδίες μπορεί εν μέρει να εμπεριέχουν το γνώριμο ύφος του Ορφέα Περίδη, όπως είναι ο Μάιος ή ο Ιούλιος, δεν λείπουν όμως οι εναλλαγές στους ρυθμούς. Σε αυτό συνέβαλαν και οι εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις του Γιώτη Κιουρτσόγλου αλλά και η συμμετοχή κορυφαίων μουσικών όπως των υπολοίπων δύο μελών των Human Touch, του Σταύρου Λάντσια και του David Lynch, καθώς επίσης του Βαγγέλη Καρίπη, του Γιάννη Σπάθα και του Ευριπίδη Ζεμενίδη.
Την πολύ όμορφη αυτή δουλειά συμπληρώνει ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ένθετο.    Η εικαστική επιμέλεια είναι της Εύης Θεμελή και περιλαμβάνει σε γαλάζιους χρωματισμούς, χαρακτηριστικές εικόνες από την κάθε εποχή του χρόνου. Περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών, φωτογραφίες όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών καθώς και σημειώματα του Γιώτη Κιουρτσόγλου και του Ορφέα Περίδη. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι αυτό που γράφει ο ερμηνευτής στο σημείωμά του. Λέξεις και φράσεις που βρίσκονται με πλάγια γραφή στους στίχους των τραγουδιών είναι δάνεια στοιχεία από κείμενα ερευνητών, καθηγητών και λογοτεχνών. Δεν είναι κάτι που το παρατηρείς εύκολα, αλλά είναι σημαντικό και μόνο το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αναφέρεται..........                                                   Είκοσι χρόνια στη δισκογραφία κλείνει φέτος ο Ορφέας Περίδης και το γιορτάζει με το νέο του άλμπουμ.....στη μουσική σκηνή Αυλαία,από το Σάββατο 19 Νοέμβρηκαι για πέντε Σάββατα. Τον συνοδεύουν δύο νέοι τροβαδούροι, ο Βασίλης Μασσαλάς (ακουστική κιθάρα), η Εύα Ατματζίδου (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, τζουράς και μαντολίνο) και ο Αλέξανδρος Ιακώβου(βιολί).Επίσης θα παρουσιαστούν τραγούδια από τους πρώτους προσωπικούς δίσκους του Βασίλη Μασσαλά: «Λοξή ματιά», της Εύας Ατματζίδου: «Μάταιο ροζ» και του Αλέξανδρου Ιακώβου: «Κάτι καινούργιο απ' τα παλιά».                Μια μουσική συνάντηση τριών κιθαριστών και ενός βιολιστή που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος και ερμηνείας, σε μια προσπάθεια να αποδώσουν ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα με ποικιλία ρυθμών και τραγουδιών........Καλή ακρόαση!!!