Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Εργαστήριο Χημείας" με υποχρεωτικές..."προσαγωγές", έκαναν τα ΜΑΤ,τη Σύνοδο των Πρυτάνεων!!

Επίδειξη ισχύος των ΜΑΤ,με άγρια επίθεση κατά φοιτητών,καθηγητών-μελών ΔΕΠ και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων                                                                                                                                                                                      Σε εμπόλεμο κλίμα και εν μέσω συμπλοκών των αστυνομικών δυνάμεων με διαδηλωτές, δακρυγόνων και κυνηγητού ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της στα Ιωάννινα η 69η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Διοικουσών Επιτρόπων των Πανεπιστημίων της χώρας.                                                                                                                                                                                                           Η έναρξη της Συνόδου είχε προσδιοριστεί για τις 5 το απόγευμα. Νωρίτερα όμως είχε προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο κατά του νόμου πλαισίου προς το ξενοδοχείο DU LAC όπου από νωρίς είχε παραταχθεί και διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να περιφρουρήσει τον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου. Η πορεία προσπάθησε να φτάσει στο ξενοδοχείο από τον κάθετο δρόμο που συνδέει τις οδούς Μακαρίου και Γεννηματά όπου και βρήκε εμπόδιο τις αστυνομικές δυνάμεις. Στην κεφαλή της πορείας μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου ενώ ακολουθούσαν φοιτητές.

 Έπειτα από διαβουλεύσεις με την αστυνομία και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη που βρέθηκε στο σημείο ζητήθηκε να επιτραπεί στην πορεία να πλησιάσει τρόπον τινά το κτίριο, αφού βέβαια είχαν ενισχυθεί και οι αστυνομικές δυνάμεις με τους συγκεντρωμένους να ακινητοποιούνται στο μέσον της Γεννηματά. Μετά από λίγα συνθήματα οι νεαροί προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και εκεί βέβαια επήλθε η σύρραξη, με τραυματισμούς, μια προσαγωγή και ανθρωποκυνηγητό σε παράπλευρους δρόμους ακόμη και επί της Μακαρίου. Η σύνοδος των πρυτάνεων τελικώς ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση και ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα οι οδομαχίες καλά κρατούσαν. 
Η 69η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των Πανεπιστημίων πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο.

Την Παρασκευή το αντικείμενο της Συνόδου ήταν κυρίως λειτουργικά θέματα των πανεπιστημίων για το κόστος λειτουργίας τους, για θέματα έρευνας και θα γίνει συζήτηση για την κατάργηση της εξαίρεσης από το «νόμο Πεπονή» για τις προσλήψεις (Ν.2190/94).

Η Σύνοδος το Σάββατο θα ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες των ΑΕΙ από την εφαρμογή του Ν.4009/2011, τις προσφυγές στο ΣτΕ, καθώς και προτάσεις για την έξοδο των πανεπιστημίων από την κρίση.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και ολοκληρώνονται οι εργασίες, θα εκδοθούν τα ψηφίσματα και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Σχόλια