Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάχνει κλώνο,να την… κάνει,ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε σήμερα τα σχέδιά του να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, μετά από επτάμισι χρόνια στη θέση αυτή.

Ο Γιούνκερ, που είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ, είπε σε δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής ότι έχει αισθανθεί «μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος» που πήρε την απόφαση να αποχωρήσει.

«Είναι απλά ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου. Λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρω σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ξεκαθάρισε ότι έχει πάρει την απόφαση του.

Η εντολή του Γιούνκερ λήγει τον Ιούνιο και το βράδυ της Παρασκευής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη θέση του λέγοντας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup «πιθανώς» να μην είναι αυτός.

Σήμερα, πρόσθεσε ότι έχει επιφορτιστεί, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να βρει έναν διάδοχο για τον εαυτό του, καθώς και να αναζητήσει υποψήφιους για την κάλυψη πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών θέσεων.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι «κάποιος που έχει τις δικές του απόψεις» και την ίδια στιγμή είναι «έτοιμος να ακούσει τις σκέψεις που δημιουργούνται στα βόρεια, τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά της ευρωζώνης».

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να διορίσουν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, η ΕΕ ως σύνολο θα πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για την Προεδρία της εδρεύουσας στο Λονδίνο Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

«Εμείς θα προσπαθήσουμε, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, να προτείνουμε ονόματα για αυτές τις διαφορετικές θέσεις» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχόλια