Πρωτοτυπία και ευαισθησία προς τον συνάνθρωπο
και το περιβάλλον χαρακτηρίζουν τις τρεις προτάσεις που βραβεύθηκαν χθες (Δευτέρα) στον τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας «Imagine Cup» της Microsoft, στην κατηγορία σχεδιασμού λογισμικού (software design). Έχοντας ως πλαίσιο «έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», οι δεκαπέντε συμμετοχέςεμπνεύστηκαν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του Ο.Η.Ε.
Την πρώτη θέση κατέκτησε το «Symbiosis», που απευθύνεται σε ασθενείς με Αλτζχάιμερ. Το σχεδίασαν φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για τους δέκατους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού.
Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, οι φοιτητές Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κώστας Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη και Κική Καζά, δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αξιοποιεί την τεχνολογία του Cloud και των Windows Phones: παιχνίδι ενίσχυσης της μνήμης, σωματικής άσκησης προσαρμοσμένης στη φυσικοθεραπεία των ασθενών με Αλτζχάιμερ, φόρουμ επικοινωνίας και ψυχολογικής στήριξης των περιθαλπόντων αυτούς, δημιουργίας βάσης δεδομένων για τους γιατρούς με τα εκάστοτε χαρακτηριστικά των ασθενών, κοκ.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το «SiTiSiS» (SiTiSiS Community στο Facebook), που προτείνει να διασυνδεθούν σε δίκτυο οι ανά την Υφήλιο Τράπεζες Σπόρων, με σκοπό την καταπολέμηση του υποσιτισμού. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Συμεών Ρετάλη, οι φοιτητές Δημήτρης Λεμπέσης, Μαριάννα Ναθαναήλ, Παναγιώτα Σασματζόγλου και Αγγελική Σιαμπλή, προτείνουν ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα σπόρων και τροφής, καταγράφει online τις συναλλαγές και προϋποθέτει διαφάνεια στις δωρεές.
Την τρίτη θέση κατέλαβε το «Floffy-Flower friend for you» από τους Three Gadgeteers και τον καθηγητή Χαράλαμπο Πατρικάκη του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά. Μέσω αισθητήρων, το «Floffy» καθιστώντας τα φυτά ικανά να επικοινωνούν μέσω tablets, smartphones και Η/Υ ειδοποιώντας για πότισμα, κλπ.
Ο διαγωνισμός, τον οποίο παρουσίασε η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι κ. Διομήδης Δ. Σπινέλλης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σταύρος Μένεγος, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης της Entersoft A.E., κ. Γιάννης Ριζόπουλος, δημοσιογράφος Pathfinder TechnoΛογείν, και από τη Microsoft οι κ. Πάτρικ Μαλόουν, διευθυντής Marketing και Operations, κ. Ελένη Ραχανιώτου, διευθύντρια Τεχνολογίας και κ. Φώτης Δραγανίδης, γενικός διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα.