Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Άλλα λόγια...για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Θέσπιση αυστηρότερων όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλάζοντας τον νόμο Ραγκούση. Την αυστηροποίηση του μεταναστευτικού νόμου και την εναρμόνισή του με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ για την παραχώρηση ιθαγένειας, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου.  
Ε . Στυλιανίδης και Χ. Αθανασίου ανέφεραν ότι τα χρόνια της νόμιμης παραμονής στη χώρα που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης θα αυξηθούν από επτά χρόνια (πέντε για όσους είχαν κάνει αίτηση πριν από τη δημοσίευση του νόμου Ραγκούση) σε 10 χρόνια.
Για το ζήτημα της ιθαγένειας που χορηγείται αυτομάτως στα παιδιά νόμιμων μεταναστών που διαβιούν στη χώρα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η προϋπόθεση των πέντε χρόνων νόμιμης παραμονής πριν από τη γέννηση του παιδιού σχεδιάζεται να αυξηθεί σε οκτώ χρόνια. Σχεδιάζεται επίσης ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι νέοι μετανάστες που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα.
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσαν επίσης την πραγματοποίηση αλλαγών στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ύστερα από συνεννόηση με τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση.
«Προτεραιότητα» χαρακτήρισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την υλοποίηση της Ασπίδας Κοινωνικής Προστασίας, με την αξιοποίηση υπαρχόντων κοινοτικών προγραμμάτων , ώστε να συνεχισθούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, η μεταφορά μαθητών, η βοήθεια σε άστεγους και άνεργους σε κάθε δήμο κλπ.
Για τους συμβασιούχους που καλύπτουν καίριες ανάγκες για τη λειτουργία των δήμων ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι μισοί θα πληρώνονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι άλλοι μισοί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών συμπλήρωσε ότι θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση που έχει εγκριθεί από την τρόικα, αλλά δεν εφαρμόσθηκε λόγω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.