Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Μείωση στην επιστροφή ΦΠΑ, αύξηση των εισφορών ΟΓΑ και κατάργηση δύο συντάξεων, θα πλήξουν το εισόδημα των αγροτών

Μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από το 11% στο 7%, κατάργηση των δώρων στις συντάξεις και αύξηση εισφορών ΟΓΑ, συμπεριλαμβάνεται στο βασικό σενάριο των περικοπών της κυβέρνησης. Το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ ανήκει στην κατηγορία με τον γενικό τίτλο «μείωση φοροαπαλλαγών» από την οποία προβλέπεται να εξοικονομηθούν συνολικά 200 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από τα μισά, περίπου 121 εκατ. ευρώ, θα προκύψουν από τη μείωση της επιστροφής. Ακόμη μπορεί να διασώθηκε το επίπεδο της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ (από την περικοπή των 30 ευρώ το μήνα), ωστόσο κινδυνεύουν δύο συντάξεις (τα «δώρα» εορτών). Επίσης ο εξορθολογισμός των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ, δηλαδή την αύξησή τους (το όφελος για τον προϋπολογισμό, άρα η απώλεια για τους αγρότες ανέρχεται σε 131 εκατ. ευρώ ετησίως).

Από τη μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7% θα προκύψει όφελος για τον προϋπολογισμό 121 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιούν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Η επιστροφή αυτή ενεργείται με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄ αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Στο βασικό σενάριο των μέτρων, δεν προβλέπεται η μείωση της κατώτατης σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ. Ωστόσο, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια για τους συνταξιούχους αγρότες που λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη, καθώς θα χάσουν δύο συντάξεις (13η και 14η) των 360 ευρώ εκάστη, δηλαδή σύνολο 720 ευρώ και θα εισπράξουν τελικά 4.320 ευρώ. Αντίθετα αν μειωθεί η κατώτατη σύνταξη κατά 30 ευρώ αλλά διατηρηθούν οι 14 συντάξεις, τότε οι συνταξιούχοι αγρότες θα εισέπρατταν 4.620 ευρώ.

 Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του πακέτου των επώδυνων μέτρων ξεκινά σημερα(5 Σεπτεμβρίου)και ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου, με την επίδοση της έκθεσης της τρόικας στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Εξ άλλου σήμερα  καταφτάνει το δεύτερο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με στόχο την επικαιροποίηση του προγράμματος, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, που δυο μέρες αργότερα αναμένεται να συναντηθούν με τον Γιάννη Στουρνάρα και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.