Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Ακόμα και σήμερα, η Siemens ζει και βασιλεύει!

"Ξεσήκωσε" και πάλι η Siemens...
Μία προσθήκη στο νομοσχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θωρακίζει την εφαρμογή της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens απέναντι σε νομικές αμφισβητήσεις - καθώς και τρεις τροπολογίες που προστέθηκαν την Παρασκευή, προκάλεσαν νέες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, που απαγορεύουν την συμπερίληψη άσχετων τροπολογιών και τροποποιήσεων στα υπό συζήτηση νομοσχέδια.

«Η συμφωνία υπογράφηκε τον Μάρτιο και προβλέπει την επικύρωσή της εντός 45 ημερών, αλλιώς θεωρείται άκυρη. Δεν μπορεί να αλλάξετε τη διάταξη αυτή με νομοθετική ρύθμιση» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Αποδεικνύεται πως ακόμα και σήμερα, η Siemens ζει και βασιλεύει» προχώρησε η εισηγήτρια του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ακόμα και αυτή τη συμφωνία, η εταιρεία μπορεί πλέον να την χαρακτηρίσει άκυρη» συμπλήρωσε. «Η ισχύς άρχεται, αφ' ης στιγμής υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών - και αυτό συνέβη στις 22 Αυγούστου» αντέταξε η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου. «Αν είναι τόσο επιβλαβής για το Δημόσιο, για ποιον λόγο αγωνιά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μονομερώς θα έρθει η εταιρεία να την ακυρώσει;». «Ας συζητήσουμε επί της ουσίας και ας αφήσουμε τις ενστάσεις επί της διαδικασίας» κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους αντιτάχθηκαν στην προσθήκη, αλλά στη ψηφοφορία που ακολούθησε την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο προεδρεύων Αθ. Νάκος διαπίστωσε πως η ένσταση δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Κατά τα άλλα, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόμματα επανέλαβαν τις θέσεις που είχαν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών - με την Δημοκρατική Αριστερά από πλευράς πλειοψηφίας, να επιφυλάσσεται για την τελική της ψήφο, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών, «να ξεκαθαριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, και να περάσουν απ' τη Βουλή και όχι απ' το υπουργικό συμβούλιο».

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν το νομοσχέδιο - ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, κατά την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Πηγή: AΜΠΕ