Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

18.000 διδακτικές ώρες έχουν έως τώρα χαθεί...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
 Περίπου 18.000 διδακτικές ώρες έχουν χαθεί στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δυτικής Θεσσαλονίκης από την αρχή του σχολικού έτους, εξαιτίας των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού, τα οποία υπολογίζονται σε 90 αυτή τη στιγμή.                                               Αυτό καταγγέλλουν καθηγητές, μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγωνιστική Παρέμβαση Θεσσαλονίκης», υποστηρίζοντας πως για την κατάσταση αυτή, που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, κανείς δεν ανησυχεί. 

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση τονίζει πως οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Προηγήθηκαν εννέα φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών, συμπεριλαμβανομένων και ειδικοτήτων για τα μουσικά σχολεία, την ειδική αγωγή και την τεχνική εκπαίδευση.

«Οι 2.763 συνολικά προσλήψεις αναπληρωτών σε όλη τη χώρα υπολείπονται κατά πολύ και από τις 12.500 που υποσχέθηκαν ότι θα προσλάβουν φέτος συνολικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ίδια κατάσταση ισχύει και στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου συνολικά έχουν προσληφθεί 115 αναπληρωτές», σύμφωνα με την Αγωνιστική Παρέμβαση.

90 κενά ένα μήνα μετά τον αγιασμό

«Οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δυτικής Θεσσαλονίκης σε ένα μήνα από την έναρξη των μαθημάτων και μόνο από τα εξολοκλήρου κενά ξεπερνούν τις 12.000. Σε περίπου 6.000 αντιστοιχούν οι χαμένες ώρες λόγω καθυστέρησης της τοποθέτησης 131 αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΔΕ (Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Δε συμπεριλαμβάνονται οι ώρες που χάθηκαν με ευθύνη του υπουργείου, λόγω καθυστερήσεων στις πάσης φύσης τοποθετήσεις», τονίζουν τα μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης.

Με βάση στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει συνδικαλιστές καθηγητές, σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν 90 κενά στις ειδικότητες των θεολόγων, των φιλολόγων, των μαθηματικών και σε άλλες. «Αν συνεχιστούν οι προσλήψεις με τους ίδιους ρυθμούς, τα 90 κενά θα καλυφθούν σε ένα μήνα», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζαγανίδης.

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών, όπως τονίζει η γραμματέας της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα. «Φτάσαμε τις 18.000 χαμένες διδακτικές ώρες μέσα σε ένα μήνα και δυστυχώς θα έχουμε και συνέχεια, τα 90 κενά αναλογούν σε 1.800 χαμένες ώρες την εβδομάδα, ή σε 360 την ημέρα. Για την κατάσταση αυτή που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος κανείς δεν ανησυχεί. Αν όμως οι χαμένες ώρες ήταν από απεργίες των εκπαιδευτικών ή από κινητοποιήσεις των μαθητών, όλοι θα παρίσταναν ότι αγωνιούν για την αναπλήρωσή τους. Επιτέλους όλοι τους πρέπει να αντιληφθούν ότι ένα παιδί μια φορά στη ζωή του είναι σε μια συγκεκριμένη τάξη και κάθε μέρα που περνά χωρίς δάσκαλο δεν αναπληρώνεται…», υποστηρίζουν καθηγητές, μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης.