Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

ΕΦΕΤ: Σήμα κινδύνου στους έφηβους για τα ενεργειακά ποτά!

Την προσοχή των εφήβων στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τον εθισμό τους
στην καφεΐνη εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μετά από σχετική έρευνα που διενήργησε σε δείγμα 4.562 μαθητών Λυκείου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 43,9% των νέων καταναλώνει μετά μανίας ενεργειακά ποτά, η χημική σύσταση των οποίων είναι αμφισβητήσιμη από την επιστημονική κοινότητα.
Αν και η κατανάλωση των εν λόγω ποτών από μαθητές δεν γίνεται σε ποσότητες τέτοιες ώστε να εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής, όπως, για παράδειγμα, το ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εφήβων οι οποίοι ξεκίνησαν να τα καταναλώνουν στο Δημοτικό, ενώ οι περισσότεροι δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί έφηβοι δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει σημαντικές ποσότητες των ποτών αυτών μαζί με αλκοόλ. Από εκείνους που δήλωσαν ότι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, το 55,4% ήταν αγόρια. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 17% δήλωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά ενεργειακά ποτά στο Δημοτικό!

Σε ποσοστό 47,9% δοκίμασαν στο Γυμνάσιο και το 23,7% στο Λύκειο. Το 73,5% δήλωσε ότι τα καταναλώνει επειδή απλά του αρέσει η γεύση τους, ενώ το 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά του δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται.

Το 54,1% των μαθητών δήλωσε ότι διαβάζει τη διατροφική επισήμανση στις ετικέτες των ενεργειακών ποτών, αλλά από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις μπορούσε να θυμηθεί ότι τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη.

Το 34,5% δήλωσε ότι ο μέγιστος αριθμός ενεργειακών ποτών που καταναλώνει σε μία μέρα είναι ένα ποτό. Ομως, υπήρχε και ένα ποσοστό της τάξης του 8,1% που δήλωσε ότι σε μία μέρα έχει καταναλώσει και πέντε τέτοια ποτά!

Περίπου το 12,4% φάνηκε να προσλαμβάνει περισσότερα από 240 mg καφεΐνης ημερησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από τρία φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα.