Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Οι πολυεθνικές «στήνουν» το αφρικανικό όνειρο...

Στην Αφρική βρίσκεται το 27% των γόνιμων καλλιεργήσιμων εδαφών του πλανήτη, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ στα επόμενα 12 χρόνια το εισόδημα των κατοίκων της (1,2 δισ.) θα αυξηθεί κατά 50%.

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση «γονατίζει» τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, η Αφρική όχι μόνο φαίνεται ότι βγαίνει αλώβητη, αλλά αναδεικνύεται σε μια ήπειρο που αναπτύσσεται ραγδαία.

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη αλλαγή στη Μαύρη Ηπειρο, από όπου είχαμε συνηθίσει να έχουμε θλιβερές ειδήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης: 315 εκατομμύρια Αφρικανοί ζουν πλέον πάνω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περισσότεροι από όσοι στην Ινδία, ενώ 120 εκατομμύρια έχουν αυξήσει την αγοραστική τους δύναμη άνω των 4 δολαρίων την ημέρα.

Τα μεγέθη αυτά, που για την Ευρώπη ακούγονται σχεδόν αστεία, για την Αφρική σηματοδοτούν τη δημιουργία μιας μεσαίας τάξης, με αυξανόμενη αγοραστική δύναμη, η οποία ταυτόχρονα είναι αρκετά φθηνή ώστε να προσελκύει τους επενδυτές από το εξωτερικό.

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό αυτή τη δυναμική των αφρικανικών κρατών και έχουν αρχίσει να διοχετεύουν εκεί τα καταναλωτικά τους αγαθά.

Τα καταστήματα
Πλέον στα αφρικανικά καταστήματα μπορεί κανείς να βρει όλα σχεδόν τα επώνυμα προϊόντα της Δύσης, από είδη διατροφής έως ηλεκτρικές συσκευές, ενώ 600 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο για τους επενδυτές να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, καθώς χρειάζονται το 1/3 του χρόνου και των διατυπώσεων που απαιτούνται σε μια δυτική χώρα.

Στην Αφρική βρίσκονται το 27% των γόνιμων καλλιεργήσιμων εδαφών του πλανήτη, ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 25 ετών και μέχρι το 2020 αναμένεται ότι η καταναλωτική δύναμη θα αγγίζει τα 1,4 δισ. δολάρια, περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη ορισμένων χωρών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Για παράδειγμα η Αγκόλα είχε ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης 11,1% από το 2001 έως το 2010, ξεπερνώντας και την Κίνα.

Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ συμφωνούν ότι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια η Αφρική θα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος. Το εισόδημα των κατοίκων της (1,2 δισ.) θα αυξηθεί κατά κατά 50%, ενώ αναμένουν ότι θα επικρατεί ηρεμία. Αλλωστε, από τα 48 κράτη της υποσαχάριας Αφρικής τα 42 έχουν δημοκρατικά πολιτεύματα σε σύγκριση με μόλις 3 το 1989.

Αύξηση 82%
«Πακέτο» 78 δισ. έως το 2014

Οι άμεσες επενδύσεις στην Αφρική πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου UNCTAD, μέχρι το 2014 η Αφρική θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ξένων επενδύσεων και μάλιστα σε ποσοστό 82%. Αυτό σημαίνει ότι οι αφρικανικές χώρες θα ακολουθούν κατά πόδας την Ασία και την ΕΕ, καθώς θα συγκεντρώνουν 78 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με αυξητικές τάσεις. Επενδύσεις κάνουν και οι ίδιοι οι Αφρικανοί. Οι υπουργοί Υποδομών 15 κρατών της Νότιας Αφρικής SADC συμφώνησαν να υλοποιήσουν ένα μαζικό επενδυτικό πρόγραμμα σε ολόκληρη την ήπειρο, το οποίο θα είναι ένα πακέτο ύψους 500 δισ. δολαρίων με χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία, τις τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές.