Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Άρθρο του Τσίπρα στον Guardian:«Το ελληνικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ»

Τον τίτλο «Το ελληνικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ» επέλεξε να δώσει ο Guardian στο άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα εν όψει της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.

«Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει από την κρίση, που προκλήθηκε από τη λιτότητα, αλλά μόνο εάν επανασχεδιαστεί από και για τους λαούς της» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Αλ.Τσίπρας.

«Η Άνγκελα Μέρκελ όταν θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Τρίτη, θα βρει μία Ελλάδα που διανύει τον πέμπτο συνεχή χρόνο ύφεσης. Το 2008 και το 2009 η ύφεση ήταν αποτέλεσμα της διάχυσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έκτοτε, έχει προκληθεί και έχει γίνει βαθύτερη από την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

  «Οι πολιτικές αυτές είναι καταστροφικές για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις γυναίκες και βεβαίως για τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά πλέον του 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους και η ανεργία παρουσιάζει μία άνευ προηγουμένου αύξηση στο 24%, ενώ στους νέους η ανεργία φτάνει το 55%».

«Οι πολιτικές λιτότητας» συνεχίζει ο Αλ.Τσίπρας «εμποδίζουν την οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η λιτότητα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αύξησης του χρέους, που με τη σειρά του οδηγεί την Ελλάδα και τους δανειστές της στην καταστροφή».

«Όλα αυτά είναι γνωστά στους Ευρωπαίους και τους Έλληνες πολιτικούς, ανάμεσά τους και η Μέρκελ, που στόχο έχουν να επιβάλουν παρόμοια προγράμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία» υπογραμμίζει και στο ερώτημα «γιατί επιμένουν τόσο δογματικά σε αυτή την καταστροφική πολιτική;» απαντά:

«Θεωρούμε ότι στόχος τους δεν είναι να επιλύσουν την κρίση χρέους, αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα βασίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στις μειωμένες δημόσιες δαπάνες και στις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου. Για να επιτύχουν, βασίζουν τη στρατηγική τους σε μία μορφή πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού ώστε να πείσουν ή να εξαναγκάσουν τους Ευρωπαίους να δεχθούν τα πακέτα λιτότητας, χωρίς καμία αντίδραση. Η πολιτική του φόβου και του εκβιασμού που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το σχέδιο πρέπει να αμφισβητεί το νεοφιλελευθερισμό και να οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο δρόμο της ανάκαμψης. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων και όχι των πολυεθνικών και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί να ακολουθεί αυτό το δρόμο. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να αποκαταστήσει το ευρωπαϊκό όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και αλληλεγγύη» υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Το σχέδιο αυτό θα πετύχει μόνο εάν οι λαϊκοί αγώνες αλλάξουν ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει, οδηγώντας στην άνοδο της Αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Κρατούν ζωντανή τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη -τις πιο σημαντικές αξίες της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Αυτές οι αξίες πρέπει να υπερισχύσουν, διαφορετικά η Ευρώπη θα επιστρέψει σε ένα σκοτεινό παρελθόν, το οποίο πιστεύαμε ότι είχε περάσει ανεπιστρεπτί».