Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο ντοκιμαντέρ «Ενα βήμα μπροστά» η εκρηκτική προσωπικότητα του Γιάννη Μπουτάρη.

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κάνει γιόγκα, χορεύει και εκκλησιάζεται μπροστά στην κάμερα... 
 Ντοκιμαντέρ καταγράφει 10 εβδομάδες από τη ζωή του Γιάννη Μπουτάρη – κατά την προεκλογική του καμπάνια- αποκαλύπτοντας την εκρηκτική προσωπικότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ – το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ως τις 25 Νοεμβρίου- περιλαμβάνεται το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη "Ένα βήμα μπροστά" (δείτε εδώ) που παρακολούθησε κατά πόδας τον Γιάννη Μπουάρη στην προεκλογική περίοδο του 2010 για τις δημοτικές εκλογές.

Η ταινία εντάσσεται στο τμήμα «Reflecting Images: Panorama» το οποίο φιλοξενεί ταινίες που θα προκαλέσουν και θα συζητηθούν.
Το ντοκιμαντέρ δεν καταγράφει απλώς τη ζωή και τις επιλογές του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά καταγράφει και την ιδιαίτερη κουλτούρα πόλης που έχει η Θεσσαλονίκη και δη εκείνες τις μέρες που ζούσε στο μεταίχμιο μια σειράς μεγάλων αλλαγών.
Σύμφωνα με σημείωμα της παραγωγής του «Ενα βήμα μπροστά», «προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση.
Στις σημερινές κοινωνίες, η κρίση έχει χαρακτηριστεί συχνά σαν κρίση αξιών και η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη.»

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το ντοκιμαντέρ τον Μάρτιο του 2013, ενώ τον Μάιο θα προβληθεί στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μια ημέρα για την Ελλάδα - Une journée en Grèce».