Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Διεθνής Αμνηστία:Η ελληνική αστυνομία αφαιρεί με Photoshop τα σημάδια της βαναυσότητας

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης,προσπαθεί,  στρογγυλεύοντας περιστατικά,να ισορροπήσει ανισόρροπες συμπεριφορές...  *Ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9, τόνισε πως ανατρίχιασε μεν μόλις είδε τις φωτογραφίες,αλλά... Παρακάμπτοντας το: «μεγάλε θα μας πιάσουν, πάρε εσύ τα λεφτά» διαβάστε εδώ....
συμπλήρωσε: «Aπο την άλλη πλευρά – και δεν πάω να ισορροπήσω το λόγο μου- όταν γίνεται μια συμπλοκή με κάποιους που κρατούν καλάσνικοφ δε μπορεί ο ένας να κρατάει λουλούδια…είναι από τη φύση τους βίαιες αυτές οι συμπεριφορές».
*Από το Γραφείο Τύπου και Προβολής  (δείτε εδώ)της Διεθνούς Αμνηστίας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: 
5 Φεβρουαρίου 2013
«Η ελληνική αστυνομία αφαιρεί με Photoshop τα σημάδια της βαναυσότητας
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν κατηγορίες βασανισμών, καθώς φωτογραφίες τεσσάρων υπόπτων για ληστεία τράπεζας παραποιήθηκαν, προκειμένου να αφαιρεθούν σημάδια κακώσεων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, οι ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία σε σχέση με ισχυρισμούς για συμμετοχή τους σε ληστεία τράπεζας στην Κοζάνη, βόρεια της χώρας.
Η αστυνομία δήλωσε ότι οι τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη σύλληψή τους και ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο η απαραίτητη βία, ωστόσο, μέλη οικογενειών και δικηγόροι ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε σύγκρουση, και ότι οι νεαροί άνδρες χτυπήθηκαν σοβαρά κατά την κράτηση.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι σχετικά με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία», δήλωσε ο Marek Marczyński, Υποδιευθυντής για το Πρόγραμμα της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας στη Διεθνή Αμνηστία.
Βίντεο και μη επεξεργασμένες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ δείχνουν εκτεταμένους μώλωπες. Ωστόσο, η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες άτεχνα επεξεργασμένες, ώστε να ελαφρύνουν ή να διαγραφούν μώλωπες και εκδορές.
Σε μία περίπτωση, το πρόσωπο του υπόπτου στη φωτογραφία εμφανιζόταν αφύσικα επίπεδο, προκειμένου να διαγραφούν οι μώλωπες. Σε άλλη περίπτωση, η φωτογραφία είχε φωτισθεί τόσο πολύ, ώστε τα μαλλιά του υπόπτου φαίνονταν, από καστανά, ξανθά.
Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι η επεξεργασία ήταν απαραίτητη, ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση των υπόπτων.
«Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξαλείψουν τα προβλήματά τους με Photoshop. Χρειάζεται να τερματιστεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας», δήλωσε ο Marczyński.
«Χρειάζεται να υπάρξει μια αποτελεσματική, ενδελεχής και αμερόληπτη έρευνα των ισχυρισμών για βασανιστήρια εκ μέρους της αστυνομίας.» Η έρευνα πρέπει να αναγνωρίσει τους υπευθύνους και εκείνοι πρέπει να οδηγηθούν έγκαιρα ενώπιον της δικαιοσύνης.»
«Δύο από τους τέσσερις κρατούμενους κατηγορούνται ως μέλη της ένοπλης ομάδας «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.»
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους 15 αντι-φασίστες διαδηλωτές, σύμφωνα με ισχυρισμούς, βασανίστηκαν από την αστυνομία μετά από διαδήλωση.»