Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

H 15χρονη Μαλάλα υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης

Η 15χρονη Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφζάι είναι μεταξύ των υποψηφίων για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Παρόλα αυτά, η υποψηφιότητά της δε θεωρείται πιθανή να νικήσει, λόγω του νεαρού της ηλικίας της αλλά και του γεγονότος ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ηγέτες κρατών και άλλους ακτιβιστές.
Μεταξύ των υποψηφίων που συγκαταλέγονται για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, για τη προσπάθειά του για τερματισμό του εμφυλίου, ο Πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, για τη συμβολή του στον εκδημοκρατισμό της χώρας, καθώς και άλλοι ακτιβιστές.
Η Μαλάλα Γιουσουφζάι είναι ακτιβίστρια στη πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν. Η νεαρή μαθήτρια αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών του Πακιστάν στη μόρφωση από το 2009.
Στις 9 Οκτωβρίου 2012, ενώ επέστρεφε σπίτι της από το σχολείο, δέχτηκε πυροβολισμούς από Ταλιμπάν στο κεφάλι και στο λαιμό.
Λίγες μέρες αργότερα διακομίστηκε σε νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Έχει ήδη τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Νεότητας από το Πακιστάν και το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ, ενώ έχει προταθεί για το Βραβείο Διεθνούς Ειρήνης των Παιδιών από τον Νομπελίστα Ντέσμοντ Τούτου.

Η τελική απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Οκτωβρίου. Πιθανοί νικητές θεωρούνται ο Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο Τέιν Σέιν.