Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Άκης Πάνου: Μια ιστορία βαθιά, αλλιώτικη...

Σαν σήμερα στις 7 του Απρίλη το  2000, ο Άκης Πάνου έφυγε από τη ζωή.
Γεννήθηκε στις 15/12/1933  στου Χαροκόπου,στην Αθήνα,όπου και μεγάλωσε στη γειτονιά με πολλούς πρόσφυγες και από μικρό παιδί έζησε μέσα στη μουσική, στους  κεμετζέδες ( ποντιακή λύρα) αλλά και στα ρεμπέτικα που ήταν διάχυτα παντού στην περιοχή...
 Μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής προσπαθεί να επιβιώσει πουλώντας στις γειτονιές τσιγάρα και κουλούρια.
Περιστασιακά εργάσθηκε σε εργοστάσιο βερνικιών και αργότερα δούλεψε βοηθός μηχανικού κι εργάτης λιθογραφείου.
Παράλληλα μυείται από τον μεγαλύτερο αδελφό του Ευάγγελο και τον φίλο του Λευτέρη Ευσταθιάδη στον κόσμο της μουσικής και των οργάνων.
Αν και το επίπεδο των γραμματικών του γνώσεων περιορίστηκε στην ανάγνωση και τη γραφή,στις δημιουργίες του αποτυπώνεται περίτεχνα όλη η φιλοσοφία του και...αντίληψη περί ζωής, έρωτα, θανάτου, ηθικής, πολιτικής, κοινωνίας, μηχανισμών εξουσίας.
Η ιδιόρρυθμη βαθυστόχαστη, “αναρχοαυτόνομη” θεματική γραφή του επεκτείνεται και επαναλαμβάνεται σε όλο το έργο του, χαρακτηριστικό άλλωστε όλων των μεγάλων καλλιτεχνών.
           Ο Άκης Πάνου υπήρξε λάτρης της λεπτομέρειας και του τέλειου. 
Ο ήχος του είναι αναγνωρίσιμος αλλά μή αντιγράψιμος...
Φρόντιζε τα τραγούδια του να έχουν στιβαρές, “δωρικές” αλλά πολυδουλεμένες ενορχηστρώσεις, όπου επικρατεί μία γνήσια μπουζουκοκρατική άποψη, ενώ αποφεύγει τους τσιφτετελοκαρσιλαμάδες.
 Επιμένει στην χρήση του πιάνου στις λαϊκές ορχήστρες του και σε δικής του τεχνοτροπίας ζεϊμπέκικα, λαϊκές μπαλάντες και χασάπικα.
Θεωρείται “μάστορας” οργανοποιός.   “Ότι έπιανε στα χέρια του ο Άκης γινόταν χρυσάφι”.
Ήταν ο μόνος που τοποθέτησε σε δύο σειρές τις καρέκλες στο πάλκο και ζητούσε από τους τραγουδιστές να κάθονται στην πίσω σειρά...
Ο Άκης Πάνου μπήκε στην δισκογραφία το 1958 με το τραγούδι: «Το παιδί μου απόψε πίνει» με την Καίτη Γκρέυ. Ακολουθούν αρκετές επιτυχίες μεταξύ των οποίων το «Ξημέρωσε καλή μου» (1964) και «Καρδιά μου μην παραπονιέσαι» (1964).
Το 1967 ο δημιουργός λογοκρίνεται για τους στίχους του «Θα κλείσω τα μάτια» τραγούδι που θα κυκλοφορήσει αργότερα με διαφορετικούς στίχους.
                  Διαβάστε εδώ:Το παράπονο του Άκη Πάνου,το 1975.
Το 1977 κυκλοφορεί ο προσωπικός του δίσκος «Παρών» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά και από αυτή τη συνεργασία ξεχωρίζει «Ο Τρελλός».
Το 1985 ο Άκης Πάνου θα κάνει κάτι μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα. Θα κυκλοφορήσει ένα δισκάκι 45 στροφών με τον τίτλο ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 100% ΠΡΟΒΑ και θα συμπεριλάβει σε αυτό δυο τραγούδια του, το «Πες μου Παππού» και το «Πριν, τώρα, πάντα» τα οποία ηχογράφησε και ερμήνευσε μόνος του, παίζοντας την μουσική με όργανα που κατασκεύασε ο ίδιος.
(ο μεγάλος δημιουργός Μανώλης Ρασούλης έλεγε ότι πρέπει να μοιράζεται στους τουρίστες δωρεάν ως δείγμα πολιτισμού).
Αργότερα,το 1986,και ενώ έχει έρθει σε σύγκρουση με τις δισκογραφικές εταιρίες  αποφασίζει να εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην Ξάνθη,όπου συνέχισε να γράφει τραγούδια,πολλά από τα οποία έμειναν ανέκδοτα.
         Δείτε εδώ τον Άκη Πάνου σε εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη το 1994
Έχουν κυκλοφορήσει δυο βιβλία με στίχους του, το πρώτο το 1980 με τίτλο «Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ» και το δεύτερο το 1990 με τίτλο «ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ-ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ» επιμελημένο από τον Γιώργο Χρονά.
Επίσης κυκλοφορούν 36 τραγούδια του σε παρτιτούρες και 20 σε ταμπλατούρες από τις εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας».
Τον Αύγουστο του 1997 ο Άκης Πάνου μετά από αψιμαχία σκοτώνει τον φίλο της κόρης του Ελευθερίας.
Ο συνήγορός του κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης, χαρακτήρισε την πράξη του Άκη Πάνου «έγκλημα τιμής.
      “αν έλεγε μια λέξη, τη λέξη συγνώμη δεν θα καταδικαζόταν σε ισόβια.”
“Δεν μετανόησα διότι δεν εννόησα” δηλώνει σιβυλλικά στο Κακουργοδικείο Καβάλας
Καταδικάζεται σε ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Το δικαστήριο είχε αγνοήσει τον κώδικά του, είχε περιφρονήσει την οργή του... 
                        Αυτή ήταν και η εκδικητικότητα του “συστήματος”
Ο Άκης δεν είχε πρόβλημα με την ποινή. Είχε ήδη καταστραφεί. Το γνώριζε. Τον πείραξε ότι δεν αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό τίποτα από όσα, σε άλλες περιπτώσεις, γίνονται αποδεκτά.
Πόσες ανακρίβειες μαζεμένες…
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Βασίλης Καπερνάρος - βουλευτής σήμερα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ζήτησε τη μέγιστη των ποινών, υποστηρίζοντας: «Απαλλάξτε την κοινωνία από τον κύριο και τα παρωχημένα τραγούδια του».
Ποιο επίπεδο παλιανθρωπιάς πρέπει να έχεις για να ξεστομίσης κάτι τέτοιο…

...όσο για τον Άκη Πάνου, όχι μονάχα δεν ήταν λούμπεν, αλλά ήταν ο ορισμός του λαϊκού αριστοκράτη…» 
Μαθημέ στις κακουχί – άιντε φτου κι απ΄την αρχή
τις κουβέ και πειθαρχί – αδιόρθω αναρχί
Δεν προσκυ ποτέ κανέ – λένε όχι λέω ναι
στην κρεμά έχω ανέ – με κηδέ και ζωντανέ
Τι με νοιά αν θα με φά – θα πεθά που θα πεθά
δεν τρομά ο μελλοθά – με σταυρό και Γολγοθά

Έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου του 2000 στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο αφήνοντας πίσω του βαριά κληρονομιά...