Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

HRW: Να μην καθυστερήσει άλλο το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία

 Η οργάνωση καλεί τη χώρα μας να λάβει άμεσα τα μέτρα κατά εγκλημάτων μίσους

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch -HRW) καλεί την Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους και την προστασία θυμάτων.
 Η οργάνωση αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να βελτιωθεί και όχι να καθυστερήσει περαιτέρω», λέγοντας πως πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη σχετικές προτάσεις που έχει διατυπώσει πρόσφατα στην ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα, σημειώνει, «έχει ήδη κάνει ορισμένα θετικά βήματα τελευταία», αναφερόμενη στην ίδρυση ειδικών τμημάτων για περιστατικά ρατσιστικής βίας.
 Στην ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει την αναφορά της ερευνήτριάς της Τζούντιθ Σάντερλαντ για τη δυτική Ευρώπη:
«Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους».
Αναφερόμενη στο επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει κάποιες καλές προβλέψεις και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω στο Κοινοβούλιο, αντί να καθυστερήσει περισσότερο».

Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει μετανάστες-θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων από πιθανή απέλαση, ενώ σημειώνεται ότι, με βάση έρευνα της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο φόβος της απέλασης αποθαρρύνει πολλούς παράνομους μετανάστες από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.

 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται μια προσθήκη στο νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική την έρευνα της αστυνομίας σε περιπτώσεις επίθεσης μίσους, χωρίς να απαιτείται από τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ προκειμένου να κάνουν επίσημη καταγγελία.
Επίσης, γίνεται λόγος για «προβληματικά σημεία» του νομοσχεδίου, όπως το ζήτημα αναφορικά με την αποκαλούμενη «άρνηση της γενοκτονίας», των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και την απαγόρευση οργανισμών.

Η κ. Σάντερλαντ δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος:«Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για τον υπερβολικά ευρύ σκοπό μερικών προβλέψεων αυτού του νομοσχεδίου, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια. 
Η Βουλή θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να βελτιώσει το νομοσχέδιο, στη βάση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το HRW καταλήγει αναγνωρίζοντας πως τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα, όπως η δημιουργία, τον περασμένο Ιανουάριο, ειδικών τμημάτων της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, καθώς και η τοποθέτηση, από τον Νοέμβριο του 2012, ειδικού εισαγγελέα για εγκλήματα μίσους.


Πηγή:Το Βήμα Online

Σχόλια