Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

26 Ιούνη:Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων

Το 1997, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά από σύσταση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (απόφαση 1997/251), ανακήρυξε την 26 Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων του ΟΗΕ (ψήφισμα 52/149 της 12ης Δεκεμβρίου).
Στόχος της Ημέρας είναι η εξάλειψη των βασανιστηρίων και η αποτελεσματική λειτουργία της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Τρόπων Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας .
                                Διαβάστε εδώ:Μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν
Η σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας,...και ο Δένδιας....
                                 Άρθρο 2
 Κάθε κράτος-Μέρος λαμβάνει αποτελεσματικά νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά ή άλλα μέτρα για να προλαμβάνει πράξεις βασανιστηρίων σε κάθε εδαφική περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία του.
 Καμιά απολύτως εξαιρετική περίσταση, είτε αποτελεί κατάσταση πολέμου ή απειλή πολέμου, εσωτερική πολιτική αστάθεια ή κάθε άλλη κατάσταση ανάγκης, δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για βασανιστήρια.
Εντολή προϊσταμένου ή δημόσιας αρχής δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για βασανιστήρια.

                                     Άρθρο 3
 Κανένα κράτος-Μέρος δεν θα απελαύνει, δεν θα επαναπροωθεί ("REFOULER") ούτε θα εκδίδει πρόσωπο σε άλλο κράτος, όπου θα υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι αυτό το πρόσωπο θα κινδυνεύσει να υποστεί βασανιστήρια.
 Με σκοπό να καθοριστεί, αν υπάρχουν αυτοί οι λόγοι, οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία, που περιλαμβάνουν ενδεχομένως, την ύπαρξη στο κράτος για το οποίο πρόκειται ενός συνόλου συστηματικών, σοβαρών, κατάφωρων ή μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαβάστε:Έχει «δράκο»... Η ιστορία με το «αμπάρι ψυχών» στην Κόρινθο;