Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Αίγυπτος: Νέες αιματηρές συγκρούσεις - «Ανοιχτή πρόσκληση για εμφύλιο» η ομιλία Μόρσι

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο από τις νέες αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.
 Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, έχουν επίσης τραυματιστεί τουλάχιστον 200 άτομα.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
 Την ίδια ώρα ο στρατός εμμένει στις απαιτήσεις του και απευθύνει προειδοποίηση προς τον Μοχάμεντ Μόρσι «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
 Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η δήλωση αυτή κάνει σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.
                                Απέρριψε το τελεσίγραφο ο αιγύπτιος πρόεδρος
.Η δήλωση αναρτήθηκε τρεις μόλις ώρες αφότου ο αιγύπτιος πρόεδρος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.
 Ο Μόρσι τόνισε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με τη ζωή του και προέτρεψε του πολίτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις. Στην ομιλία του, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, παραδέχτηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.
Απαντώντας στο τελεσίγραφο του στρατού για διαμοιρασμό της εξουσίας με τους αντιπάλους του, είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει ένα τέτοιου είδους διάλογο αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως προέδρου της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.
                           «Ανοιχτή πρόσκληση για εμφύλιο» η ομιλία Μόρσι
Απορρίπτοντας επανειλημμένως τις εκκλήσεις του Μόρσι για διάλογο, ο Κάλεντ Νταγούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού να παραιτηθεί».