Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Φιντέλ Κάστρο: Δεν περίμενα να φτάσω τα 87

Στην ασθένεια που το 2006 τον ανάγκασε να παραιτηθεί από την ηγεσία της Κούβας αλλά και στην πολυετή του κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας με αφορμή τον εορτασμό των 87ων γενεθλίων του.
 Στο μακροσκελές κείμενό του στην εφημερίδα Granma, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της υγείας του, το οποίο παρολίγο να του στοιχίσει τη ζωή πριν από επτά χρόνια: «Αμέσως μόλις συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη, δεν δίστασα να απαλλαγώ από τα προεδρικά καθήκοντά μου, προτείνοντας τον διάδοχό μου», έγραψε αναφερόμενος στον νεότερο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο.
 «Σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμουν ότι η ζωή μου θα παρατεινόταν για επτά χρόνια ακόμη», πρόσθεσε...
 Ο Κάστρο αναφέρθηκε και στο θάνατο του φίλου του, Ούγκο Τσάβες, τον περασμένο Μάρτιο αλλά και στα θαύματα της επιστήμης:
 «Οι επιστήμες πρέπει να μας διδάσκουν να είμαστε ταπεινοί. Έτσι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε αλλά και να απολαμβάνουμε το σπάνιο προνόμιο της ύπαρξης».
 Ο 87χρονος πρώην ηγέτης της Κούβας έγραψε και για τις δύσκολες σχέσεις του με τις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας πως στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Αντρόποφ, τον είχε προειδοποιήσει πως η χώρα του δεν θα μπορούσε να προστατεύσει το νησιωτικό κράτος σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης.
 Ο Κάστρο τονίζει πως τότε ως απάντηση ζήτησε όπλα από τους Σοβιετικούς και εγγυήθηκε πως οι Κουβανοί θα υπερασπιστούν τη χώρα τους. «Μόνο ελάχιστοι από εμάς το γνώριζαν, καθώς θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τον εχθρό να έχει τέτοιου είδους πληροφόρηση», παραδέχθηκε ο Κάστρο.
πηγή:ethnos.gr