Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προειδοποίηση του FAO για πιθανή επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών

Προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα για πιθανή επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών την επόμενη περίοδο εξέδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
 Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο FAO τα στελέχη της γρίπης των πτηνών H7N9 και H5N1 εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία ανθρώπων και ζώων, ιδίως ενόψει της επόμενης περιόδου γρίπης.
«Ο κόσμος είναι πιο έτοιμος πλέον να ανταποκριθεί σε στελέχη των ιών της γρίπης των πτηνών αφού έχει προηγηθεί μια δεκαετία εργαστηριακών ελέγχων για το στέλεχος H5N1 αλλά και το πιο πρόσφατο στέλεχος τους ιού το H7N9», δήλωσε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του FAO, κ. Juan Lubroth σε κοινή συνεδρίαση με τον Οργανισμός Διεθνής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE).
«Ωστόσο, η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη» δήλωσε ο, κ. Lubroth. Και πρόσθεσε: «Στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών εξακολουθούν να κυκλοφορούν στα πουλερικά. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν, όχι μόνο στις χώρες που πλήττονται, αλλά και στις γειτονικές χώρες και περιοχές με ισχυρούς δεσμούς εμπορίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για το στέλεχος H7N9, δεδομένου ότι δεν προκαλεί κλινικά συμπτώματα σε πτηνά και είναι επομένως πολύ δύσκολο να εντοπιστεί σε πουλερικά».
Δείτε εδώ την ανακοίνωση του FAO