Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Την "ομηρία" των ναυτικών,στο λιμάνι του Κιάτου,κατήγγειλε στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ παρεμβαίνει,καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση,για το θέμα που έχει προκύψει με την "ομηρία των ναυτικών,στο λιμάνι του Κιάτου.
                                  ΕΡΩΤΗΣΗ
           Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Θέμα: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του πληρώματος του πλοίου JSM, με σημαία Μολδαβίας, της εταιρίας JSM Shipping CO LTD.

Στο λιμάνι του Κιάτου, στην Κορινθία, είναι ελλιμενισμένο από τον Φεβρουάριο του 2013 το πλοίο JSM, με σημαία Μολδαβίας, της εταιρίας JSM Shipping CO LTD.
Κατά τη διάρκεια απόπλου, στις 20 Φεβρουαρίου 2013, του Φ/Γ «JSM» κενό φορτίου και κατά την απόδεσή του από τον προβλήτα λιμένα Κιάτου, προκλήθηκε βύθιση του ρυμουλκού, το οποίο υποβοηθούσε τον χειρισμό απόδεσης του εν λόγω Φ/Γ πλοίου, κι ο καπετάνιος του ρυμουλκού έχασε τη ζωή του.
Μετά το περιστατικό, τόσο η εταιρεία του ρυμουλκού όσο και η οικογένεια του εκλιπόντος κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «JSM», με αποτέλεσμα την απαγόρευση του απόπλου του λόγω ασφαλιστικών μέτρων.
Το πλοίο κατασχέθηκε από το δικαστήριο για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Από εκείνη τη στιγμή, τα μέλη του πληρώματος μετατράπηκαν σε ομήρους, καθώς οι επικεφαλής της πλοιοκτήτριας εταιρείας έχουν εξαφανιστεί, αφήνοντας πλήρωμα και πλοίο στην τύχη τους, ενώ χρωστούν τα δεδουλευμένα στους ναυτικούς από τον Νοέμβρη του 2012.
Εδώ και τρεις μήνες το επταμελές πλήρωμα, τρεις Σύριοι, τρεις Αιγύπτιοι και ένας Λιβανέζος είναι χωρίς τροφοδοσία ,χωρίς τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκονται χωρίς υγειονομική περίθαλψη.
Η σίτιση τους στην αρχή έγινε με την αλληλεγγύη των κατοίκων και σήμερα φροντίζει ο Δήμος. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του καπετάνιου και του πληρώματος προς το λιμεναρχείο, το Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και τις πρεσβείες για επαναπατρισμό τους το ζήτημα δεν έχει ακόμα λυθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του πληρώματος;
Τι μέτρα θα πάρει για να ξεπεραστεί οποιοδήποτε κώλυμα ώστε να επιστρέψουν άμεσα τα μέλη του πληρώματος στις πατρίδες τους.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Διαμάντω Μανωλάκου

Διαβάστε:Η κοινωνική ευαισθησία στην παρατεταμένη αιχμαλωσία των ναυτικών στο Κιάτο βγάζει μάτια…