Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Χρήστος Ζαχαριάς:Η δημοτική πυξίδα δείχνει λάθος κατεύθυνση…

                   Μια από τα ίδια στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2014.  
Είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός και το αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση με πολιτικούς όρους του έργου της δημοτικής αρχής.
Με μια ρεαλιστική – πολιτική- προσέγγιση στα πεπραγμένα της, εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει αν η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει πολιτικό προσανατολισμό με θετικό πρόσημο στην τοπική κοινωνία ή αν η δημοτική πυξίδα δείχνει λάθος κατεύθυνση…
Είναι προφανές ότι συμβαίνει το δεύτερο και δυστυχώς συμπαρασύρει σύσσωμη τη δημοτική πλειοψηφία, που αναλώνεται ασθμαίνοντας σε επικοινωνιακά «επιτεύγματα» ευελπιστώντας να μεταλλάξει τις διεκπεραιωτικές λειτουργίες του δημάρχου σε δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής.
Επιγραμματικά αναφέρω κάποιους τομείς από τους οποίους ενισχύονται οι προαναφερόμενες διαπιστώσεις:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ: Ηλεκτροφωτισμός: Μήνες τώρα η είσοδος της πόλεως είναι στο σκοτάδι. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές γειτονιές (πχ Α. Τραγάνα) αλλά και σε δημοτικές κοινότητες. Πράσινο: Τα τελευταία χρόνια ενέσκηψε ένας «Αρμαγεδδών» σε βάρος των δένδρων του δήμου μας. Δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως η ασθένεια στους φοίνικες . Κόπηκαν δένδρα χωρίς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και το κυριότερο δεν προβλέφθηκε ούτε και φέτος ένα πρόγραμμα για δεντροφυτεύεις. Αγροτική οδοποιία, άρδευση-ύδρευση κλπ: Μεγάλα προβλήματα κυρίως στα χωριά, όπου στα περισσότερα από αυτά δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Παιδικές χαρές: Εικόνα εγκατάλειψης ενώ θα μπορούσαν να εντάξουν σε χρηματοδότηση την επισκευή-συντήρηση των υπαρχόντων, αλλά και την δημιουργία νέων.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ: Ποιος αμφισβητεί ότι η δημοτική πλειοψηφία όφειλε και μπορούσε να το αναδείξει στην ουσιαστική πολιτική του διάσταση; Γιατί δεν το έκανε και αντί αυτού βιώνουμε την άνυδρη πολιτικής της που ηθελημένα ή αθέλητα, ανοίγει δρόμους για τη ληστρική εκμετάλλευση του υδάτινου πλούτου και την αύξηση του οικονομικού κόστους. Με μεγάλη καθυστέρηση έφερε η δημοτική αρχή μια μελέτη για το εν λόγω θέμα. Εύχομαι η καθυστέρηση αυτή να μην οδηγήσει στην αποτυχία της χρηματοδότησης.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Ποια είναι η πολιτική πρόταση – απόφαση της πλειοψηφίας για το εν λόγω θέμα; Ναι μεν αλλά. Άλλα εισηγήθηκε, άλλα ψήφισαν «νυσταγμένοι» μαύρα μεσάνυχτα. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε που κατέληξαν στο να περιοριστεί ο Δήμος στην αποκομιδή των σκουπιδιών απεμπολώντας ουσιαστικά το δικαίωμα της διαχείρισης.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, περιοχές άρθρου 13, λοιπές πολεοδομικές ενότητες, ΣΧΟΑΠ, έργα στην περιοχή Κανελλοπούλου . Στασιμότητα!
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ: Καμιά μέριμνα ούτε σε επίπεδο μελετών.
ΕΙΣΟΔΟΙ ΔΗΜΟΥ – ΠΑΡΑΛΙΑ – ΛΙΜΑΝΙ- ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ: Δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πράγμα που θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ: Πενιχρά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα . Μια από τα ίδια η πρόβλεψη για το 2014. Οικειοποίηση της δουλειάς που επιτελούν φορείς και σύλλογοι, με μεράκι και αυταπάρνηση, με απώτερο σκοπό την ψηφοθηρία. Πέραν τούτου τι;
Προτείναμε να θεσμοθετηθεί ένα πολιτιστικό ΓΕΓΟΝΟΣ( π.χ. ένα φεστιβάλ αρχαίου δράματος), που να κάνει γνωστό το Δήμο μας στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τελικά από τους τέσσερις προϋπολογισμούς και τα αντίστοιχα τεχνικά προγράμματα δεν ζητήσαμε από την δημοτική αρχή να κάνει θαύματα, λαμβανομένου υπόψη και των οικονομικών περικοπών, ούτε και μηδενίζουμε όποιες προσπάθειες έκανε.
Όμως από μια ανάγνωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού προκύπτει, εκτός των άλλων και η αδυναμία έγκαιρης υλοποίησης του, αφού όλα σχεδόν τα έργα είναι συνεχιζόμενα. Προκύπτει πως δεν υπάρχει στρατηγική και σχέδιο, πως δεν έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις ούτε το πλαίσιο διεκδίκησης.Πως τελικά δεν υπάρχει όραμα.
Υπάρχει βεβαίως ένας που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και αποφασίζει για όλα.
Ο Δήμος μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθότι συνδυάζει βουνό, θάλασσα, λίμνες, ιστορία, πολιτισμό, μοναστήρια και εκκλησίες, λιμάνι και αλιευτικό καταφύγιο, αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και αξιόλογο δευτερογενή τομέα.
Η επόμενη δημοτική αρχή και ο επόμενος δήμαρχος οφείλουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα αυτά εργαζόμενοι με επιμονή και υπομονή, αξιοποιώντας και ότι καλό έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πολιτισμού-αθλητισμού, τουρισμού και διασκέδασης σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους, καθώς και με όλους τους θεσμικούς φορείς, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος μας, επιτέλους, μια ξεχωριστή ταυτότητα και προσωπικότητα και να καταστεί έτσι πόλος έλξης ελλήνων και ξένων επισκεπτών συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας