Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Το Σάββατο 19 Ιούλη «Βραδιά Νίκου Γκάτσου» στον Προαύλιο Χώρο του Δημοτικού Σχολείου Α. Διμηνιού

Τιμώντας την ελληνική ποίηση ο Φιλοπροοδευτικός  Μορφωτικός & Αθλητικός Σύλλογος Α. Διμηνιού διοργανώνει το Σάββατο 19 Ιούλη  «Βραδιά Νίκου Γκάτσου» στον Προαύλιο Χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Ο Νίκος Γκάτσος έχει  καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου της µεταπολεµικής ελληνικής µουσικής.
Ανήκει στους ποιητές που άρχισαν ουσιαστικά να γράφουν στη διάρκεια της Κατοχής των Ναζί (1940-1944). 
Η µοναδική ποιητική συλλογή του Νίκου Γκάτσου (1915-1992) τιτλοφορείται χωρίς κανέναν εµφανή λόγο Αµοργός.
Η γλώσσα αυτών των ποιηµάτων είναι πλούσια σε όρους που αντλούνται από την παραδοσιακή αγροτική ζωή της Ελλάδας. Ένα µάλιστα είναι γραµµένο σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. 
 Ο τίτλος της εφηµερίδας Ελευθεροτυπία(29.8.1990) στο ολοσέλιδο άρθρο του Ευγένιου Αρανίτση αναφέρεται στην Αµοργό µε αφορµή την 6η έκδοση του έργου από τις εκδόσεις «Ίκαρος» και επιχειρεί να ερµηνεύσει την άπαξ ενασχόληση Γκάτσου µε την ποίηση στα νεανικά του χρόνια και την απόφασή του να µη γράψει τίποτε άλλο. «Αν µε ρωτούσατε γιατί σταµάτησε ο Γκάτσος να γράφει και να δηµοσιεύει ποιήµατα, θα τολµούσα να υποθέσω ότι, πιθανότατα βαρέθηκε να ψάχνει την απάντηση σε εκείνο το ερώτηµα που γεννάει την ποίηση.»-γράφει ο Ευγ. Αρανίτσης. 
 Ο Γκάτσος είναι ο µόνος σύγχρονος Έλληνας ποιητής που δεν θέλησε ούτε για µια στιγµή να σώσει τον κόσµο µε προσευχές. Στην Αµοργό ο κόσµος είναι αυτός που φαίνεται  ούτε για τη χαρά φτιαγµένος ούτε για τη θλίψη, µόνο ανοιχτός στην κλίση του ανθρώπου για σύλληψη εικόνων...