Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Συνέντευξη με τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Κελλάρη

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές τς 25ης του Γενάρη μια πολιτική κουβέντα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Κιάτου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί ο Γιάννης Κελλάρης είναι υποψήφιος βουλευτής, αλλά κυρίως γιατί είναι το παιδί της διπλανής πόρτας...και ως εκ τούτου είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στην μικρή κοινωνία του Κιάτου.
Γιάννης Κελλάρης
Υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με το ΚΚΕ
Νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, συλλογικά θα δώσουμε έναν αγώνα και θα βοηθήσουμε τον λαό να πάει μπρος, να προχωρήσει και να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση...μας λέει ο Γιάννης και κάπου εδώ ξεκινάει μια πραγματικά καθαρή και ειλικρινής συνέντευξη, χωρίς στημένες ερωτήσεις...
ΕΡ : Γιάννη, διαβάζοντας τα ονόματα που απαρτίζουν συνολικά τα ψηφοδέλτια στην Κορινθία ξεχωρίσαμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ,γιατί είναι από τις λίγες φορές που είδαμε ένα ελκυστικό ψηφοδέλτιο που το απαρτίζουν  νέοι άνθρωποι  - όχι κατ' ανάγκην οργανωμένα  στελέχη του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εσύ από ότι γνωρίζουμε δεν είσαι οργανωμένο μέλος του Κομουνιστικού κόμματος, πως μπήκες στην διαδικασία να συνταχθείς  στην πρώτη γραμμή του αγώνα;

Γ.Κ. Πράγματι τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ πανελλαδικά απαρτίζονται από νέους ανθρώπους και ηλικιακά,  αλλά και εργαζόμενους, ανθρώπους του μόχθου, πολλοί από αυτούς  συμπορεύονται για πρώτη φορά με το ΚΚΕ ως υποψήφιοι και προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους με ιδιαίτερες απόψεις . Η κοινή συνιστώσα όλων αυτών είναι η δράση τους μέχρι σήμερα στο λαϊκό κίνημα, στο σωματείο, στη γειτονιά, το χωριό, στις λαϊκές επιτροπές. Είναι  αποφασισμένοι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, στις ερχόμενες μάχες για το καλό του λαού μας. Προσωπικά θεώρησα τιμή για μένα την πρόταση του ΚΚΕ για την υποψηφιότητά μου και θεωρώ ότι είναι συνέχεια και συνέπεια της δράσης μου και της στάσης μέχρι σήμερα στη δουλειά , στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη ζωή γενικότερα. Η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία, είναι συνέχεια της εμπιστοσύνης που μου δείχνουν χρόνια τώρα οι συνάδελφοί μου στη ΔΕΥΑ Κιάτου από την αρχή της ίδρυσης του Σωματείου να με εμπιστεύονται στην θέση του Προέδρου, είναι συνέχεια της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ πανελλαδικά που με εκλέγουν τα τελευταία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ενώ γνωρίζουν τις απόψεις μου και την πολιτική μου θέση.
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η απόφαση συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε αυτή την εκλογική μάχη,  είναι φυσικό επακόλουθο της μέχρι τώρα δράσης και πορείας στη ζωή μου. Είμαι κοντά στο Κόμμα πολλά χρόνια, χωρίς να είμαι οργανωμένο μέλλος. Αυτό δεν εμποδίζει σε καμιά περίπτωση να είμαι μπροστά σε κάθε κάλεσμα του. Η σχέση είναι αμφίδρομη, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το ΚΚΕ πάντα στήριζε και στηρίζει τη δουλειά και τη δράση του στους φίλους και οπαδούς. Είναι άλλωστε το κόμμα που εκφράζει απόλυτα την ανάγκη μου να αγωνιστώ για να το μέλλον των παιδιών μου, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΕΡ :Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ  από τη στιγμή που αποκλείετε η συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση;
Γ.Κ. Το ΚΚΕ δεν φοβάται να κυβερνήσει αλλά αποκλείει την συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχείρισης του σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος που το μόνο που έχει να δώσει είναι απελπισία, δυστυχία, φτώχια και πολέμους στους λαούς. Ο Καπιταλισμός έχει αδυσώπητους νόμους μέσα στους οποίους δρουν οι διάφορες κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης ανεξάρτητα από το μίγμα πολιτικής , τις καλές ή κακές προθέσεις, το δεξιό ή αριστερό προφίλ, δεν είναι ζήτημα ικανότητας.  Η εξουσία του κεφαλαίου είναι δεδομένη, είτε στο τιμόνι της κυβέρνησης  βρίσκονται νεοφιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Οποιαδήποτε κυβέρνηση που δέχεται τη Ε.Ε, αναγνωρίζει το χρέος, δεν είναι διατεθειμένη να βάλει χέρι στα μεγάλα συμφέροντα και να κοινωνικοποιήσει τον πλούτο,  είναι δεδομένο ότι θα δουλέψει για τα συμφέροντα των λίγων και θα είναι απέναντι στο Λαό.
Το ΚΚΕ παλεύει αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε, παρά τις  αδυναμίες και λάθη πολλές φορές, για την εξουσία αυτή που ο λαός θα κάνει κουμάντο στη τύχη του, θα καρπώνεται αυτός τον πλούτο που παράγει και δεν θα του το κλέβουν. Σε μια τέτοια λαϊκή εξουσία το ΚΚΕ θα είναι στη κυβέρνηση, θα αναλάβει τις ευθύνες του και από αυτή τη θέση. Ο λαός στις εκλογές δεν ψηφίζει μόνο για κυβέρνηση αλλά και για αντιπολίτευση. Η ψήφος στο ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες θα συμβάλει στην δυνάμωση  της εργατικής, λαϊκής αντιπολίτευσης, για ανάκτηση των απωλειών του, για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου. Για το δυνάμωμα της  Λαϊκής Συμμαχίας που παλεύει για κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, για να έρθει ο λαός στην εξουσία.
Αυτές είναι οι θέσεις του ΚΚΕ, θα είναι τουλάχιστον ασέβεια προς τους ψηφοφόρους, σε όλους αυτούς που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται πολλά χρόνια να αθετήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΕΡ :Πιστεύεις ότι σήμερα υπάρχει μια σημαντική υποχώρηση στο λαϊκό ή αριστερό κίνημα που εκφράζεται με την επί της αρχής αποδοχή των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γ.Κ. Τα τελευταία χρόνια είχαμε οπισθοχώρηση στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά το μειωμένο ποσοστό του ΚΚΕ το 2012, καθώς και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την προπαγάνδα του, ότι οι εκλογές θα είναι σωτηρία για το λαό, καλλιέργησε αυταπάτες για εύκολες λύσεις από τα πάνω χωρίς καμιά οργάνωση της πάλης.  Δεν αξιοποίησε σε καμιά περίπτωση το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές για την άνοδο του κινήματος, αντίθετα εκπαίδευσε τον λαό να μείνει ουσιαστικά αμέτοχος, με σκυμμένο το κεφάλι ετοιμάζοντάς τον ουσιαστικά για την στάση του στη δική του κυβέρνηση. Αυτό με την σειρά του δημιούργησε μειωμένες απαιτήσεις σε σχέση με την επίθεση που δέχθηκαν τα λαϊκά στρώματα και τις απώλειες που είχαν με την απότομη επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Ο κίνδυνος για μια νέα οπισθοχώρηση του λαϊκού κινήματος είναι ορατός αν ο λαός δεν ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ στις εκλογές, αν δεν κάνει το βήμα να αναδείξει ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στη βουλή.

ΕΡ :Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι οι θεωρίες του «Grexit» είναι μια  τεχνητή αντιπαράθεση που γίνεται γιατί  βολεύει και τους δύο μονομάχους (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) και ταυτόχρονα  αποπροσανατολίζουν και  μειώνουν τις απαιτήσεις του λαού...Εσύ συμμερίζεσαι αυτή την άποψη; Πιστεύεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί  «στροφή στον ρεαλισμό» ;... Δηλαδή ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός δεν θα σκίσει το μνημόνιο;

Γ.Κ. Είναι φανερό ότι το ζήτημα του GREXIT χρησιμοποιείται και από τους δύο προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο λαό να μειώσουν πράγματι τις απαιτήσεις του. Από εκεί και πέρα το σενάριο ενός GREXIT είναι υπαρκτό και δεν αφορά κυρίως την μια ή την άλλη διαχείριση ανάλογα με το ποιος θα είναι στην Κυβέρνηση την επόμενη μέρα αλλά εξαρτάται κυρίως από την πορεία των αντιθέσεων στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση από αστικά επιτελεία που εκφράζουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για Ε.Ε. δύο ταχυτήτων, για έξοδο μερικών χωρών από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Το σκίσιμο των μνημονίων το είχαμε ακούσει και παλιότερα, το ακούμε και σήμερα αν και το σκίσιμο αντικαταστάθηκε από μια νέα διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια με την σημερινή τους μορφή θα τελειώσουν, όμως η αναγνώριση του χρέους και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας στη Ε.Ε. όπως είναι  π.χ. το σύμφωνο για το Ευρώ, οδηγούν σε νέα μνημόνια διαρκείας, σε νέα επώδυνα μέτρα τον Λαό.

ΕΡ :Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ;

Γ.Κ. Η αποφασιστική ενίσχυση του Κομουνιστικού Κόμματος, να πάμε  όσο το δυνατόν πιο ψηλά όπως λέμε. Προσωπικά πιστεύω ότι η ανάδειξη του ΚΚΕ σε Τρίτη πολιτική δύναμη με ταυτόχρονη άνοδο του ποσοστού του, θα τρομάξει πολλούς εντός και εκτός Ελλάδας. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πιο δυνατός ο Λαός την επόμενη μέρα.
Έχει μεγάλη σημασία σε αυτή την εκλογική μάχη, ο λαός να κάνει ένα ποιοτικό άλμα με την ψήφο του. Να τιμωρήσει εκτός από τα κόμματα και τους πραγματικούς ενόχους, την πολιτική που σήμερα τον έχει ματώσει. Να μην εγκλωβιστεί άλλη μια φορά στη λογική του μικρότερου κακού να σηκώσει το μπόι του πιο ψηλά, να απαιτήσει την ζωή που του αξίζει, να μην αρκεστεί στα ψίχουλα που του τάζουν, την λογική να πάρουμε από τους φτωχούς για να σώσουμε τους πεινασμένους.
Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ένα είναι σίγουρο, ότι το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα είναι μαζί με τον λαό, θα παλέψει από το πιο μικρό πρόβλημα μέχρι το πιο μεγάλο, θα προσπαθήσει να απαλύνει τον πόνο του, γιατί οι πραγματικές αιτίες για τα προβλήματα θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από πιο κόμμα  θα είναι στην Κυβέρνηση . Από αυτή την άποψη η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη ελπίδα για τον Λαό. Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό λαϊκό κίνημα.

ΕΡ :Γιάννη, όλοι γνωρίζουμε πως με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ορατός  ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού...όμως και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος το διαβάσει προσεχτικά, θα διαπιστώσει πως «απ’ τα πλάγια»  πάλι οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση οι κατά τόπους ΔΕΥΑ...Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη; 

Γ.Κ.  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση του νερού μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Η ιδιοκτησία, η διαχείριση και ο έλεγχος των υπηρεσιών ύδρευσης και των υποδομών πρέπει να είναι δημόσια, μη κερδοσκοπική και δημοκρατική, με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών καταναλωτών νερού, των εργαζομένων, των τοπικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να μην
προχωρήσει και θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης Αθήνας
και Θεσσαλονίκης.»
Μιλά δηλαδή γενικά και αόριστα για μη ιδιωτικοποίηση αλλά δεν αποκλείει σε καμιά περίπτωση την διείσδυση  ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.α. Άλλωστε οι ΚΟΙΝΣΕΠ  περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του ως αλληλέγγυα οικονομία.
Πίσω από τις όμορφες λέξεις κρύβεται η ουσιαστική συμφωνία του για το σημερινό σύστημα διαχείρισης. Όμως, μέσω όλων αυτών δεν επιτυγχάνεται σήμερα, η διείσδυση ιδιωτών στη διαχείριση του νερού, εξαιτίας και της σκόπιμης απαξίωσης των ΔΕΥΑ, της έλλειψης  απαραίτητου προσωπικού, της έλλειψης χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κ.α. και μάλιστα με τζάμπα εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα;
Ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει σήμερα η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχεται την κοινοτική οδηγία εμπορευματοποίησης του νερού, εγκλωβίζοντας τον αγώνα σ’ αυτή την αδιέξοδη κατεύθυνση και συσκοτίζοντας τον πραγματικό αντίπαλο, περιορίζοντας την επιχειρηματολογία του ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ στην υπεράσπιση της σημερινής τους λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην διατήρηση της σημερινής μετοχικής τους σύνθεσης και γενικότερα στην αποδοχή της λειτουργίας δημοτικών και δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος.
Η γενικότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αναπτυξιακές κοινοπραξίες και συμπράξεις όπου το δημόσιο θα διαθέτει ένα μερίδιο σε εγχώριους ιδιωτικούς και ξένους ομίλους ή σε ΜΚΟ, αποκαλύπτει την στράτευση του στο στόχο θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με θύμα το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού. Επομένως και στο θέμα της διαχείρισης του νερού, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτρέπει σε καμιά περίπτωση την ιδιωτικοποίηση και των ΔΕΥΑ από την πίσω πόρτα.
Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη και σταθερή άποψη για την διαχείριση του νερού. Μιλάει για:
-  Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης του νερού που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας και την ένταξη όλων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ.
- Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.   
- Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, απ’ τον αρμόδιο κρατικό φορέα.  
- Συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας των δασών και μετατροπής σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, αναδάσωση καμένων περιοχών.
Μόνο αυτές οι προτάσεις υπερασπίζονται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Προϋπόθεση για την υλοποίησή τους είναι ο αγώνας για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία.
Μέχρι τότε δηλώνουμε ότι θα είμαστε καθημερινά στην πρώτη γραμμή πάλης, ενάντια στα σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Για να μην μπει και άλλο ο Λαός το νερό νεράκι!
 
Στις κάλπες της Κυριακής το ΚΚΕ  θα δώσει μια ακόμη πολιτική μάχη ,για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, τα οράματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης...
Καλό αγώνα,Γιάννη...

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη  Δημόπουλο  για το Kavos  news