Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Το "λαϊκό δικαστήριο" της Βίκυς Σταμάτη και η κοινωνική υποκρισία μας

Οι τοίχοι στο ιδιότυπο κελί της στο Δρομοκαΐτειο μιλούν εύγλωττα για την ψυχική της υγεία. Κι αν δεν κατάφεραν να πείσουν τη μάζα των ... αγανακτισμένων υπάρχει και η εικόνα της που περιφέρεται  στα κανάλια σαν αδυσώπητο "πριν και μετά".
Η Βίκυ Σταμάτη είναι το οφθαλμοφανές προϊόν ενός συστήματος που πράγματι λεηλάτησε τη χώρα. Ο σύζυγός της -έστω- βρίσκεται στη φυλακή για τις μίζες που απορροφούσε εύκολα την περίοδο της Υπουργίας του. Η Ελληνική κοινωνία ωστόσο, ψυχανεμίζεται ότι δεν ήταν ο μόνος. Η σύγχρονη κατάντια μας ασφαλώς οφείλεται σε ορδές διεφθαρμένων καρεκλοκένταυρων που απομυζούσαν τεράστια κονδύλια, μίζες, δωράκια και ... οικοσκευές για να φτιάξουν περιουσίες αμύθητες στην πλάτη της Ψωροκώσταινας. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν οδηγήθηκαν καν στη Δικαιοσύνη και είναι πιθανόν να συνεχίζουν τον έκλυτο βίο τους στην υγεία του ... κορόιδου.
Πλάι τους βρίσκονται κατά καιρούς "αιθέριες" υπάρξεις που έλκονται από τη χλιδή, τη ρηχότητα τον εύκολο πλουτισμό και την ντόλτσε βίτα, που μπορεί να τους προσφέρει αυτή η κάστα των αδυσώπητων βρυκολάκων της εθνικής οικονομίας. Γυναίκες όπως η Βίκυ Σταμάτη, που παραβλέπουν το προφανές για να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους το life style που προκρίνουν χρόνια τώρα οι τηλεπερσόνες και τα περιοδικά μαζικής κατανάλωσης. 
Είναι ωστόσο απορίας άξιον πως μία κοινωνία που ανηλεώς καταναλώνει τον εκμαυλισμό και την απέκδυση -από κάθε είδος ηθικής και ιδεολογικής αξίας- του κοινωνικού της προτύπου, καταδικάζει με τέτοια πρωτοφανή βαρβαρότητα -βλέπε τον "λιθοβολισμό" της Σταμάτη στα social media- μία γυναίκα που απλά έκανε πράξη, όσα πειθήνια ονειρεύονται οι περισσότερες. Στάθηκε δηλαδή στο πλευρό ενός διεφθαρμένου πολιτικού "κροίσου" και ροκάνισε ανερυθρίαστα τα ... μύρια που της προσέφερε.
Η Βίκυ Σταμάτη ενσάρκωσε τέλεια το ρόλο της ελαφρόμυαλης πεταλουδίτσας που θέλκτηκε από τη "φλόγα" του εύκολου χρήματος. Και μοιραία κάηκε. Τιμωρήθηκε με μία ποινή μεγαλύτερη από ό,τι αξίζει στην ανθρώπινη βλακεία και στην αμετροέπεια όσων εύκολα επηρεάζονται από κενότητες. Δικαστές, πολιτικό σύστημα και κοινωνία παράβλεψαν πως είναι μάνα ενός ανήλικου παιδιού και εξάντλησαν την αυστηρότητά τους πάνω της, ψάχνοντας για το εξιλαστήριο θύμα που θα ξέπλενε την χαμένη τιμή του πολιτικού μας συστήματος. 
Και σήμερα δικάζεται πάλι σε αυτοσχέδια "λαϊκά δικαστήρια" όσων νομίζουν πως η Βίκυ Σταμάτη είναι συνυπεύθυνη για την δική τους οικονομική εξόντωση και φτωχοποίηση. Αυτό όμως είναι άδικο, κυρίως γιατί οι περισσότεροι από τους επικριτές της ενδόμυχα σχεδόν ζηλεύουν τις εποχές της ... καλής της τύχης. 
Η ελληνική κοινωνία -μετά τα τόσα δεινά που πέρασε και περνά- οφείλει να ξαναβρεί την ισορροπία της και να κοιταχτεί έντιμα στον καθρέφτη. Ίσως τότε διαπιστώσει πως γυναίκες σαν τη Βίκυ Σταμάτη ήταν το εραλδικό πρόταγμα της προηγούμενης εποχής της και δεν θα τη σώσουν αν της παραδώσει στην πυρά για να εξαγνιστεί. 
Εξάλλου, όπως αιώνες πριν είπε ο Ισοκράτης "το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν".

Μ.Κορνάρου