Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Αναβολή για τις 12 Μαΐου πήρε η δίκη της X.A.

Για τις 12 Μαΐου, στην ίδια αίθουσα, διακόπηκε η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, τονίζοντας πως για το αίτημα της μεταφοράς της διεξαγωγής της δίκης σε άλλον χώρο αρμόδια είναι η πολιτική ηγεσία.
"Εμείς δεν επιλέγουμε χώρους για να δικάσουμε, το θέμα της αίθουσας ανήκει στην πολιτική ηγεσία. Μόλις το λύσει, βρίσκοντας άλλον χώρο, αμέσως θα μετακινηθούμε" δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η πρόεδρος ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να παραδοθεί στο δικαστήριο κατάλογος με τις ημέρες διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, ώστε να συντονιστεί ανάλογα το δικαστήριο. Μάλιστα, η πρόεδρος είπε ότι μια λύση θα ήταν, το δικαστήριο να συνεδριάζει μετά τις μεσημεριανές ώρες.
Ούτως ή άλλως, όπως επισήμανε, η δίκη δεν θα γίνεται κάθε μέρα, καθώς η ίδια αίθουσα χρησιμοποιείται και για εκδίκαση άλλων υποθέσεων, όπως για τις δικογραφίες των "Πυρήνων της Φωτιάς".
Το δικαστήριο διέκοψψε τη συνεδρίασή του, καθώς ο κατηγορούμενος στη δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Ιωάννης-Βασίλειος Κομνιανός, δήλωσε ότι δεν εκπροσωπείται από συνήγορο και το δικαστήριο προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό δύο υπερασπιστών. Η διαδικασία διέκοψε, προκειμένου να επιδοθούν οι διορισμοί στους δύο δικηγόρους και να ενημερωθούν για τη δικογραφία.

Παρόντες στην αίθουσα ήταν τέσσερις από τους κατηγορούμενους βουλευτές. Συγκεκριμένα από τη φερόμενη ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν στο δικαστήριο οι βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας.
Οι δύο τελευταίοι είχαν εμφανιστεί και κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.
Μία δίκη που άργησε 20 χρόνια
Ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων, ανταποκριτών και παρατηρητών για τη δίκη, στην οποία κυριάρχησε η έκκληση από τους ομιλητές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση μιας από τις σπουδαιότερες δίκες της ελληνικής ιστορίας, όπως χαρακτηρίστηκε, διοργάνωσε το δίκτυο εναλλακτικής ενημέρωσης «AnalyzeGreece».
Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη, έκανε λόγο για «μια δίκη που δεν θα είναι εύκολη ούτε σύντομη» και εκτίμησε ότι θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, ίσως και ενάμιση. «Η Χρυσή Αυγή έχει περισσότερους από 100 καλοπληρωμένους δικηγόρους, κάτι που σημαίνει ότι οι δικηγόροι πληρώνονται από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ η δική μας πλευρά δεν πληρώνεται καν από αυτούς που εκπροσωπεί», τόνισε.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρόκειται για μια δίκη που το αντιφασιστικό κίνημα περίμενε εδώ και 20 χρόνια, καθώς ήταν κοινό μυστικό οι εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής», και υπογράμμισε ότι προσδοκά όχι μόνο την καταδίκη των ανθρώπων που έκαναν επιθέσεις και όσων τις υποκινούσαν, αλλά και την αποκάλυψη των συνδέσμων που είχε η Χρυσή Αυγή με ανθρώπους μέσα στο κράτος.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, επισήμανε ότι «ακόμα και αν τελειώσει αυτή η δίκη όπως θέλουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτά τα μάτια, γιατί το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμα και αν πάψει να υπάρχει η Χρυσή Αυγή ως κόμμα».
«Η ιστορική εμπειρία της Ευρώπης έχει δείξει ότι σε μια χώρα που βιώνει αυτές τις συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, την απομόνωση, τον στιγματικό και τον εξευτελισμό, υπάρχει γόνιμο έδαφος για την παγίωση του ναζισμού», συμπλήρωσε.
Ο βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Κέβιν Οβέντεν, παρατήρησε ότι τα μάτια του αντιφασιστικού κινήματος στην Ευρώπη είναι στραμμένα στην Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και αναζήτησε τα αίτια της ανόδου του φασισμού όχι στην οικονομική κρίση, «αλλά σε κάτι βαθύτερο, στην αποτυχία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και στις απαιτήσεις της Δημοκρατίας».