Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιάννης Λαλιώτης : Ο Φενεός χρειάζεται ανάπτυξη

Ο ορεινός Φενεός ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας τόσο της νέας κυβέρνησης όσο και την συμβολή όλων των κομμάτων προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα εφικτό πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και την Ευημερία του.
γράφει ο Γιάννης Λαλιώτης
 «Το Πολιτιστικό Βήμα Φενεού» απευθύνει έκκληση προς τους Κορίνθιους  Βουλευτές-πολιτευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και προπάντων τον Δήμαρχο (λόγω εντοπιότητας) να σκύψουν με προσοχή στα προβλήματα και να εγκαταλείψουν τα λόγια και τις υποσχέσεις.
Θέματα όπως η αποπεράτωση του δρόμου, η αποφυγή των στροφών της Καστανιάς , η στήριξη του δρόμου πριν το διάσελο λόγω των καταστροφικών κατολισθήσεων, η ανάδειξη των Φενεάτικων Αρχαιοτήτων (Ανασκαφές), η άρδευση του κάμπου από το φράγμα «Δόξα», ο υπολειπόμενος Αναδασμός της Αρχαίας Φενεού, Πανοράματος και Ματίου και τόσα άλλα απασχολούν τους κατοίκους μας.
Οι εκλογές τελείωσαν. Οι προεκλογικές υποσχέσεις το ίδιο. Είναι καιρός να σκύψουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο, με το οποίο θα αναπτυχθεί ο Φενεός  για να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Κορινθίας.  Επιτέλους να βγει η περιοχή μας  από την κακομοιριά και την αρνητική εικόνα.
Η εφημερίδα μας, γνωρίζει πολύ καλά τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, είναι πρόθυμη να συμβάλλει με προτάσεις και ιδέες αρκεί να υπάρχει θέληση για συνεργασία και καλοπροαίρετη διάθεση.

(Στο ρεπορτάζ μου αυτό, θα επανέλθω σύντομα και εύχομαι να υπάρξει αντίλογος από κάθε εμπλεκόμενο ή θιγόμενο, το οποίο ευχαρίστως θα δημοσιοποιήσω...)

-O Φενεάτης αγρότης στα όρια των αντοχών του..
Ο Αγρότης έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του. Τελείωσαν τα ψέματα, τελειώσανε τα προσχήματα και η αλήθεια πλέον για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει , είναι ορατή « δια γυμνού οφθαλμού». Οι μπακάληδες στα χωριά του Φενεού ανοίξανε – μετά από χρόνια- τα μπακαλοδεύτερα και ο αγροτικός κόσμος ψωνίζει ξανά βερεσέ. Βερεσέδια που δεν γνωρίζει ο κάθε αγρότης αν και πότε θα μπορέσει να τα ξεχρεώσει.
Ότι μπορεί να κόψει το κόβει. Δεν είχε ποτέ άλλωστε περιττά έξοδα, ένα τσιγάρο και ένας καφές είναι «η πολυτέλεια» που επιτρέπει στον εαυτό του.
Ωστόσο ο αγρότης έχει αξιοπρέπεια. Δεν σκύβει το κεφάλι, αλλά πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα;
Ζει και επιβιώνει με τα στοιχειώδη, δουλεύει σκληρά και περιμένει να ξημερώσει και γιαυτόν μια καλύτερη μέρα, αλλά πάντα αυτή η μέρα απομακρύνεται, πάντα κάποιοι άλλοι πλουτίζουν με τον κόπο του και με τον ιδρώτα του, πάντα κάποιοι άλλοι του παίρνουν την μπουκιά από το στόμα.
Και αυτός πασχίζει πάλι να κάνει μια νέα αρχή και πάντα στο τέλος απογοητεύεται, πικραίνεται και αγανακτεί.
Διαρκώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής , διαρκώς μειώνεται το αγροτικό εισόδημα.
Νιώθει, αντιλαμβάνεται την αδικία που γίνεται σε βάρος του, καταλαβαίνει την κοροϊδία αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει. Αισθάνεται ότι τον έχουν στριμώξει στην γωνία χωρίς να έχει τα μέσα, την δύναμη να παλέψει.
Έτσι αισθάνεται αλλά δεν είναι έτσι. Οι αγρότες έχουν τεράστια δύναμη, αγροτιά είναι η μισή Ελλάδα. Οι αγρότες είναι ένα τεράστιο θεριό που βρίσκεται σε λήθαργο. Γιαυτό και οι κυβερνήσεις τους προσπερνούν και τους αντιμετωπίζουν εύκολα χωρίς να συναντούν αντίσταση και αντίδραση.
Θα έρθει όμως και η ώρα του αγρότη, το καζάνι σιγοβράζει, αλίμονο σε όποιον δεν το αντιλαμβάνεται, αλίμονο σε όποιον δεν τον υπολογίζει…
Για τον αγρότη ο κόμπος έφτασε στο λαιμό. Οι υποχρεώσεις τον έπνιξαν. Ας σταματήσουν να τους φέρονται σαν να είναι υπομονετικό υποζύγιο.
Είναι άνθρωπος και δικαιούται να ζήσει ανθρώπινα με το κεφάλι ψηλά, για να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα πικραμένα του χείλη, για να ξαλαφρώσει λίγο η μαυρισμένη του ψυχή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΜΕΣΙΝΟ-ΦΕΝΕΟΥ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σχόλια