Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Για «επίδειξη δύναμης του Αλέξη Τσίπρα» κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ

Με συνεχή κάλυψη, ανταποκρίσεις και ζωντανή ροή αποτελεσμάτων από τις κάλπες του ελληνικού δημοψηφίσματος, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για την επικράτηση του «Μεγάλου 'Όχι' της Ελλάδας», όπως το χαρακτηρίζουν.
«Με το «όχι» να μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 60%, το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μια επίδειξη δύναμης του Αλέξη Τσίπρα», σημειώνει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας Repubblica στην Αθήνα, Ματέο Πουτσαρέλι. «Το «ναι» δεν προηγείται σε καμία από τις 13 ελληνικές περιφέρειες», τονίζει ο ιταλός ρεπόρτερ.
«Η Ελλάδα είναι καθ’ οδόν για να δώσει ένα «Μεγάλο Όχι»», λέει ο δημοσιογράφος του Guardian, Ντάνκαν Ουέλντον.
«Μια θαρραλέα Ελλάδα τα έβαλε με όλους, την Μέρκελ, τη Γαλλία και το ΔΝΤ. Κανείς δεν ήταν με το μέρος τους [των Ελλήνων]», έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος Εουτζένιο Οκόρσιο.
Ο δημοσιογράφος Κλάουντι Πέρεζ από την ισπανική El Pais έγραψε πως «όλα εναπόκεινται πλέον στα χέρια του Μάριο Ντράγκι. Αν αποφασίσει αύριο να παγώσει τον ELA είναι «Αντίο Ελλάδα»».
«Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει πλέον να διορθώσει πολλά από τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους πέντε μηνες», καταλήγει ο Πέρεζ.
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος τόνισε πως «το «όχι» αποτελεί μια νίκη απέναντι σε μια κρίση που προκλήθηκε αποκλειστικά κι εντελώς επίτηδες από το Γιούρογκρουπ».
«Ο λαός της Ελλάδας επέλεξε με την απόφαση του αυτή να πηδήξει στο άγνωστο», τόνισε με τη σειρά του ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ.
Εντωμεταξύ, η Χελένα Σμιθ της Guardian κάνει λόγο για «τα «κεφάλια» που θα πέσουν εντός της ΝΔ, με την Ντόρα Μπακογιαννη να ζητάει ευθέως την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά».
«Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα αποτελέσματα», σημειώνει το BBC.
«Οι υποστηρικτές του «όχι» αρχίζουν να συγκεντρώνονται σιγά σιγά στο κέντρο της Αθήνας για να πανηγυρίσουν», γράφει το βρετανικό δίκτυο.
«Το «ναι» δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά πάνω στο χάρτη της Ελλάδας», λέει στην ηλεκτρονική της πύλη η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφερόμενη κι αυτή στο γεγονός πως το πορτοκαλί χρώμα του «όχι» καταλαμβάνει τα επίσημα γραφήματα του υπουργείου Εσωτερικών.
«Ο βέλγος ΥΠΟΙΚ Γιόχαν βαν Οντερβελντ και ο ιταλός ομόλογος του Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσαν πως η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος περιπλέκει την κατάσταση. Πρόσθεσαν επίσης πως δεν περιμένουν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν πολύ σύντομα», τονίζει η Le Monde.