Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Λαφαζάνης στο CNBC:«Εάν χρειαστεί θα φύγουμε από την ευρωζώνη»

Σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Στην συνέντευξη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος θα επιστέψει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρεται στην αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, στους στόχους της Λαϊκής Ενότητας, στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος του για την οικονομία, αλλά και στο πως βλέπει τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας.
Όπως ξεκαθαρίζει η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα κόμμα που στις αρχές της έχει την κατάργηση των Μνημονίων και την ακύρωση της λιτότητας. Στις αρχές της έχει το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία.
Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει πως η Λαϊκή Ενότητα δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεχίσει τις καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του. Θέλουμε να συνεχίσουμε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στους κοινωνικούς αγώνες», υπογραμμίζει στη συνέντευξη.
Ερωτηθείς για το Αλέξη Τσίπρα ο κ. Λαφαζάνης επικρίνει τον πρωθυπουργό για το ότι εγκατέλειψε όλες τις ουσιώδεις και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνον τις εγκατέλειψε, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη , να αποδεχθεί ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές», τονίζει .
Σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές αναφέρει πως κυρίαρχα ευρωπαϊκά κέντρα και πρώτο από όλα το γερμανικό κατεστημένο στηρίζει αυτές τις εκλογές και τις θεωρεί εργαλείο προκειμένου να διευρυνθεί όπως λέει η «στήριξη» του λαού στο Μνημόνιο. Στη βάση αυτή επισημαίνει πως η συνολική κατεύθυνση του νέου Μνημονίου είναι βαθύτατα λαθεμένη και βαθύτατα αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στη λιτότητα και στις αποκρατικοποιήσεις.
Αναφορικά με την έξοδο ή παραμονή στην ευρωζώνη ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να καταργήσουμε τα Μνημόνια, εμείς δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη. Και να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα».
Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν στο θέμα του Grexit είναι ομοϊδεάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης απαντά εξίσου χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει το Grexit. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως υποστηρίζει μετά πάθους το τρίτο Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Και μάλιστα το συνδιαμόρφωσε. Και μάλιστα θα έλεγα ότι οι περισσότερο αντικοινωνικές προτάσεις που εμπεριέχονται σε αυτό το Μνημόνιο είναι προτάσεις του Σόιμπλε».
Τέλος, ερωτηθείς για τη σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων τάσσεται υπέρ μιας νέα πολυδιάστατης διεθνής πολιτικής. «Πέραν των πολλών άλλων που χρειάζεται να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική είναι να αναπτύξουμε και τις σχέσεις μας με την Ρωσία», απαντά για το συγκεκριμένο θέμα.