Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Ξυλόκαστρο : Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη το μουσικό σύνολο “Ρωμιοσύνη” παρουσιάζει Νίκο Γκάτσο.

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη,στο ανοιχτό θέατρο “Βασίλης Γεωργιάδης” στην Μαρίνα Ξυλοκάστρου,το μουσικό σύνολο “Ρωμιοσύνη” παρουσιάζει Νίκο Γκάτσο. Μια συναυλία αφιέρωμα στον  ποιητή  του ενός ποιήµατος,µε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου της µεταπολεµικής ελληνικής µουσικής.
Η µοναδική ποιητική συλλογή του Νίκου Γκάτσου (1915-1992) τιτλοφορείται χωρίς κανέναν εµφανή λόγο Αµοργός (1943). Η γλώσσα αυτών των ποιηµάτων είναι πλούσια σε όρους που αντλούνται από την παραδοσιακή αγροτική ζωή της Ελλάδας. Ένα µάλιστα είναι γραµµένο σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Όταν ο Γκάτσος ολοκληρώνει την Αµοργό, εν µέσω της Κατοχής, το Ι943, δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα του νέου κόσµου που διέπνεε εκείνη την εποχή το έργο των παλαιοτέρων του. Σε αντίθεση µε άλλους ποιητές εναπέθετε αυτή την ελπίδα σε περιπλανήσεις πέρα από τα όρια του παραδοσιακού ελληνικού κόσµου.
Ο  Νίκος Γκάτσος  έκανε την ουτοπία τρόπο ζωής και επιβεβαίωσε µε τρόπο κατηγορηµατικό το αρχαίο ρητό: "ουκ εν τω πολλώ το ευ  "
Μέχρι και σήμερα παραμένει μια ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και τραγουδηθεί από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Τραγουδούν: 
Βασίλης Λέκκας
Μόρφω Τσαϊρέλη
Νίκος Μποφίλιος
Σταύρος Ξένος
Μουσική επιμέλεια: Τεο Λαζάρου