Στις Βρυξέλλες βρέθηκε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο επαφών με ευρωπαϊκούς φορείς και πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να προωθήσει τη διεθνή καμπάνια που ξεκίνησε για το ελληνικό χρέος.Το Euronews είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει σε μία εκδήλωση που οργανώθηκε από τη δεξαμενή σκέψης «Οι Φίλοι της Ευρώπης» για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης.
Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:Θα ήθελα να ξεκινήσω από το θέμα της Ελλάδας. Εσείς αντιταχθήκατε σθεναρά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ήσασταν μέλος, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όσον αφορά το τρίτο πακέτο στήριξης και τελικά φύγατε από το κόμμα. Πιστεύετε ότι τελικά υπήρχε κάποια άλλη λύση, μία εναλλακτική σε αυτό που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου:Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα με εναλλακτικές και η Ευρώπη αφορά εναλλακτικές. Η ίδια η Ευρώπη ερμηνεύεται και δημιουργήθηκε ως μια εναλλακτική στις φρικαλεότητες,του πολέμου και τα χάσματα μεταξύ των κρατών. Είναι εντελώς παράλογο να πάμε πίσω σε εκείνες τις εποχές που οι άνθρωποι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αδιέξοδα και που η δυστυχία παρουσιαζόταν ως η μόνη λύση. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από κυνικό να βαφτίζουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις ως συμφωνίες διάσωσης. Δεν υπάρχουν πακέτα διάσωσης για την ελληνική κοινωνία ούτε για άλλη ευρωπαϊκή κοινωνία. Πρόκειται για συμφωνίες θανατική ποινή. Βασικά παρέχουν περισσότερη λιτότητα, περισσότερη δυστυχία, περισσότερη ανεργία και περισσότερη περιθωριοποίηση των κοινωνιών.
Euronews:Το θέμα είναι όμως ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε και πάλι ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα που στήριξαν τη συμφωνία. Και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου:Είμαι εντελώς αποτροπιασμένη με τα διλήμματα που τίθενται σε κάθε λαό όπως αυτό που λέει με μας ή χωρίς εμάς, είτε είσαι μαζί μας είτε είσαι εναντίον μας. Κυρίως είμαι συγκλονισμένη με του εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών που ανέλαβαν το ρόλο εκείνων που εκβίασαν λαούς προκειμένου να παραμείνουν.
Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε πραγματικά στις 20 Σεπτεμβρίου. Στις 20 Σεπτεμβρίου είχαμε τη μεγαλύτερη αποχή στη σύγχρονη ιστορία. Αυτό βασικά σημαίνει ότι σχεδόν το 50% των πολιτών δεν ψήφισαν. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αποθαρρύνθηκαν βλέποντας ότι η ψήφος τους στο δημοψήφισμα δεν έγινε σεβαστή και παραβιάστηκε ωμά.
Euronews:Είδαμε ότι πολλοί άνθρωποι εκτός Ελλάδας, Ευρωπαίοι πολίτες έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από μας χρήματα και δεν θέλει να πληρώσει το χρέος. Δεν θέλουν να δουλέψουν σκληρά ή να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να μας αποπληρώσουν.
Ζωή Κωνσταντοπούλου:Πρώτα από όλα, ούσα η ίδια Ελληνίδα γνωρίζετε ότι υπάρχει τεραστία δυσφήμιση των Ελλήνων μέσω αυτής της προπαγάνδας. Οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη. Και αποτελει έλλειψη σεβασμού να παρουσιάζονται ότι δεν θέλουν να πληρώσουν το χρέος τους. Αυτό που κάναμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν να δημιουργήσουμε μία Επιτροπή για να δούμε πώς δημιουργήθηκε το χρέος και από τι αποτελείται. Και αυτή η επιτροπή, η επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος όπως λέγεται, βρήκε πρώτα από όλα ότι το 92% των χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν για δημόσιες δαπάνες αλλά επιστράφηκαν στους δανειστές. Βρήκε επίσης ότι το βασικό χρηματοδοτικό πακέτο ήταν ένα πακέτο για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που κρατούσαν ελληνικά ομόλογα. Καμία βοήθεια δε δόθηκε στους Έλληνες, καμία βοήθεια δεν προσφέρθηκε στην ελληνική κοινωνία, καμία βοήθεια δεν προσφέρθηκε ποτέ στην ελληνική οικονομία. Ένα πακέτο βοήθειας προσφέρθηκε στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν δύο χρόνια προθεσμία ώστε να ξεφορτωθούν τα ομόλογά τους πριν από την πρώτη αναδιάρθρωση. Καμία βοήθεια δε δόθηκε σε εκείνους που έχασαν τα χρήματά τους στην αναδιάρθρωση αλλά προσφέρθηκε πολύ βολικά στις ελληνικές τράπεζες.
Euronews:Οπότε αυτό που προτείνετε εσείς ή η επιτροπή είναι να μην πληρωθεί το χρέος;
Ζωή Κωνσταντοπούλου:Η Επιτροπή λέει ξεκάθαρα ότι αυτό το χρέος είναι παράνομο, μη βιώσιμο και απεχθές. Αυτό βασικά σημαίνει ότι το χρέος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτό επίσης σημαίνει ότι το χρέος έχει αποπληρωθεί μέσα στο χρόνο εάν δείτε τα επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάδα μέσω των δανειακών συμβάσεων που έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες από κυβερνήσεις που αποδείχτηκαν διεφθαρμένες και αποδείχτηκε ότι είχαν συναλλαγές με άλλες διφθαρμένες κυβερνήσεις η ετάιρείες όπως η Siemens, η ThyssenKrupp, η HDV κ.λ.π.
Euronews:Παρακολουθείτε αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη και το ΔΝΤ που λένε ανοιχτά πλέον ότι θα συζητήσουν, θα βάλουν στο τραπέζι το πώς θα αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το πόρισμα; Πώς θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και αν εσείς είστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Ζωή Κωνσταντοπούλου:Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν χρησιμοποίησε το πόρισμά μας και δεν χρησιμοποίησε την επιτροπή, τα συμπεράσματα και τιος αποδείξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό. Γιατί το ΔΝΤ υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά τη δημοσίευση του πορίσματος. Αυτό το πόρισμα δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2015 και έδειχνε για πρώτη φορά δημόσια ότι υπάρχουν έγγραφα του ΔΝΤ με ημερομηνίες από το Μάρτιο και το Μάιο του 2010 που λένε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αποδείχτηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες τις τελευταίες δεκαετίες είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εκτός από τις αμυντικές που συνεπάγονται μεγάλης κλίμακας διαφθορά με ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες. Και αυτές οι δαπάνες δεν περικόπτονται σύμφωνα με αυτό που αποκαλείται μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αλλά κόβονται συντάξεις των 300 ευρώ, δαπάνες στη δημόσια εκπαίδευση όπου σχολεία δεν έχουν θέρμανση, βιβλία ή δασκάλους. Και εκεί τίθεται ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.
Euronews:Πώς βλέπετε την Ελλάδα μετά από τρία χρόνια; Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα του τρίτου μνημονίου γιατί για πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και πολίτες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, να ανακάμψει και να παραμείνει φυσικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει καμία οικογένεια που κόβει τα πόδια και τα χέρια των παιδιών της και μετά τους λέει ας δούμε τώρα εάν θα αιμορραγήσετε μέχρι θανάτου ή θα επιβιώσετε, αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία. Οι Έλληνες εξοντώνονται και αυτή δεν είναι υπερβολή. Έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται σε κοινωνική γενοκτονία. Θα έλεγα ότι αυτή είναι μία πραγματική ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει περί τίνος πρόκειται. Λυπάμαι πολύ που βίωσα μέχρι τώρα το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών λειτούργησαν προς μία εντελώς αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Γιατί το να τιμωρείς ένα λαό και να παραβιάζεις τη δημοκρατία δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Και θα έλεγα ότι αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να ξαναβρεί τον εαυτό της και να γίνει πάλι ένα ελκυστικό σπίτι για όλους.