Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Το ελληνικό σινεμά πενθεί τον ξαφνικό χαμό του Βασίλη Καψούρου

Ο Βασίλης Καψούρος έφυγε  χθες Τρίτη σε ηλικία 62 χρόνων σε δυστύχημα με τη μηχανή του στο 61ο χιλιόμετρο Αθηνών - Κορίνθου, επιστρέφοντας από την Αθήνα στην γενέτειρα του ,στο Κάτω Διμηνιό. Εδώ ζούσε τα τελευταία χρόνια, αποτραβηγμένος από τον κινηματογράφο.
Ο Βασίλης Καψούρος στα δεξιά της Ελένης Αλεξανδράκη στα γυρίσματα του «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος»
Ο Βασίλης Καψούρος υπήρξε  ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού σινεμά,επιλεκτικός στις δουλειές που αναλάμβανε είχε πει ότι έφυγε από το σινεμά όταν ο διευθυντής φωτογραφίας έπαψε πια να είναι ο άρχοντας των γυρισμάτων και τη θέση του πήρε η ψηφιακή εποχή και το μόνιτορ, το οποίο πια όλοι έτρεχαν να κοιτάξουν.
Είχε ταυτιστεί με τον Σταύρο Τσιώλη, «φωτίζοντας» οκτώ ταινίες του (από το «Σχετικά με τον Βασίλη» και τον «Ερωτα στη Χουρμαδιά» μέχρι το «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε» και το «Ας περιμένουν οι γυναίκες»). Για χάρη του Τσιώλη τον Μάιο θα ξεκινούσαν μαζί τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Γυναίκες που περάσατε από εδώ».
Παρακαλώ Γυναίκες μην Κλαίτε 607
Σκηνή από το «Παρακαλώ Γυναίκες μην Κλαίτε» του Σταύρου Τσιώλη (1992)
Κατά τον Σταύρο Τσιώλη, ο Βασίλης Καψούρος είχε μια ιδιοτροπία: δεν δούλευε με κανέναν άλλο σκηνοθέτη.
Αυτό βέβαια ήταν μόνο εν μέρει αλήθεια, αφού εκτός από τον Σταύρο Τσιώλη ο Βασίλης Καψούρος ήταν ακόμα ο μόνιμος διευθυντής φωτογραφίας της Ελένης Αλεξανδράκη (και στις τρεις ταινίες της), έχει «φωτίσει» ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους,ενώ είχε δουλέψει και στη διαφήμιση.
Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος 607
Σκηνή από το εντυπωσιακό σινεμασκόπ στο «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» της Ελένης Αλεξανδράκη (2008)
Η τελευταία του ταινία μεγάλου μήκους ταινία ήταν ο «Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» του 2008, ενώ ακολούθησε το 2009 και μια ταινία μικρού μήκους, το «Μπάλος Κακός Χωρός» του Βασίλη Μπίτου, σκηνοθέτη του «Ανεμιστήρα», ο οποίος θεωρούσε τον Βασίλη Καψούρο δάσκαλό του.
Ερωτας στη Χουρμαδιά 607
Σκηνή από το «Ερωτας στη Χουρμαδιά» του Σταύρου Τσιώλη (1990)
Η απουσία του Βασίλη Καψούρου είναι ήδη αισθητή σε όσους δούλεψαν μαζί του, αλλά και όσους έχουν ακούσει έστω και μια ιστορία από τις πολλές που έχουν να διηγηθούν οι συνεργάτες του.