Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με ψηφιακό οικοδεσπότη την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου

 

Εισήγηση κ. Δημήτρη Καμπόσου

Δήμαρχος Άργους Μυκηνών

Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου


 

·       Κύριε Υπουργέ

·       Κύριε Υφυπουργέ

·       Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ

·       Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Πελοπόννησο.

·       Στη σημερινή δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο οι δήμοι αποτελούν τον πυλώνα εκείνο που κρατά την κοινωνία όρθια. Που βοηθά και συμπαραστέκεται στους πιο αδύναμους. Που μοιράζει τρόφιμα, υλικά αγαθά και ό,τι άλλο χρειάζεται.Που αναλαμβάνει όποια δουλειά και εργασία που δεν αναλαμβάνει κανείς άλλος.

·       Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και φίλο Δημήτρη Παπαστεργίου για την έστω και διαδικτυακή διενέργεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ώστε να ακουστούν οι από

·       Οι Σωστές και καλές προθέσεις πρέπει να συνοδεύονται και από καλές πράξεις. 

·       Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της κάθε Περιφέρειας να διαχειρίζονται οι δήμοι στο ποσοστό που τους αναλογεί και όχι οι δήμοι να είναι όμηροι και έρμαια στις ορέξεις του εκάστοτε Περιφερειάρχη δημιουργώντας σχέσης εξάρτησης και υποτέλειας.

·       Η διαχείριση του ΠΕΠ (Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων)  κάθε Περιφέρειας να γίνεται από τους δήμους μέσω των υφισταμένων Διαχειριστικών Αρχών οι οποίες είναι ανεξάρτητες αρχές και εδώ και 10 χρόνια βρίσκονται υπό την επιτροπεία του εκάστοτε περιφερειάρχη.και όργανα  που θα θεσμοθετηθούν και θα ορίζονται από τις ΠΕΔ.

·       Επίσης οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο στην κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείο Ανάκαμψης και μάλιστα ανά Περιφέρεια ώστε οι τοπικές ανάγκες να καθορίσουν τον σχεδιασμό εναρμονισμένες με τις προτάσεις των ειδικών.

·       Κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει το θέμα της κατανομής των ΚΑΠ και τον τρόπο που αυτή γίνεται, με πληθυσμιακά κατά βάση κριτήρια, κάτι που αδικεί τους δήμους της Περιφέρειας με τις τεράστιες εκτάσεις και χιλιάδες μέτρα υποδομών.

·       Αύξηση τώρα, περισσότερο από ποτέ, των πόρων της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο που καλείται να φέρει εις πέρας. Συνεχίζεται το φαινόμενο νέων αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

·       Αύξηση των πόρων των προγραμμάτων για την Αγροτική Οδοποιία, τόσο στο «Αντώνης Τρίτσης» όσο και σε άλλα προγράμματα προκειμένου να ενισχυθεί ο ζωτικός αγροτικός τομέας της χώρας, ιδιαίτερα μετά από τα συχνά πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράδειγμα ο δικός μου δήμος μετά από δυο θεομηνίες το 12-13 και το 2018 έχει ακόμη ανοικτές πληγές, συν τις υπόλοιπες ανάγκες που υπάρχουν και δημιουργούνται. Το πρόγραμμα αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τουλάχιστον 6 με 7 χρόνια έως ότου μπορέσουμε στοιχειωδώς να αποκαταστήσουμε τις τεράστιες βλάβες που έχει υποστεί από την υποσυντηρηση το αγροτικό δίκτυο.

·       Κάποιες από τις προσκλήσεις του «Αντώνης Τρίτσης», όπως παράδειγμα η αγροτική οδοποιία, να έχουν κριτήρια πέρα από τα πληθυσμιακά και έκτασης δήμου, μεγέθη αγροτικού δικτύου κλπ ώστε να γίνεται πιο δίκαια η κατανομή των πόρων.

·       Το σχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αλλαγή του Ν. 4412 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών και συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους.

·       Άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με επαναφορά της αυτοδυναμίας στον πρώτο συνδυασμό και όριο 42% για αυτή. Κατάργηση πλέον των δημοτικών ενοτήτων και εννιαιοποίηση του ψηφοδελτίου τόσο στο πεδίο των δημοτικών συμβούλων όσο και των τοπικών συμβουλίων.

·       Στους δήμους με έντονη αγροτική φυσιογνωμία να δοθούν μηχανήματα (γκραίηντερ, φορτωτές, φορτηγά κ.λπ.) ούτως ώστε με αυτοδυναμία να μπορούν να συντηρούν τα δίκτυα αλλά να είναι και ετοιμοπόλεμοι στα θέματα πολιτικής προστασίας.

·       Επίσης οι προσλήψεις χειριστών να μην έχουν διάρκεια μόνο 8 μήνες. Ή μεγαλώστε τη διάρκεια των συμβάσεων αυτών ή δώστε μας επιτέλους το δικαίωμα να προσλάβουμε ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού. Μια μεγάλη παθογένεια των δήμων.