Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Νόμο που θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων μελετά το Ισραήλ.

Λάδι στη φωτιά...
Νόμο που θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων μελετά το Ισραήλ                                                                                                                                             Σχέδιο νόμου με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα σε ειδική επιτροπή του ισραηλινού Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί, τότε οι ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία θα επιδεινωθούν.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση νόμου που θα ορίζει την 24η Απριλίου -ημέρα που ξεκίνησαν οι σφαγές στην Αρμενία το 1915- ως ημέρα μνήμης της «σφαγής του αρμενικού λαού».

Το Κοινοβούλιο είχε απορρίψει μια παρόμοια πρόταση το 2007, όταν το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούσαν στενούς δεσμούς.

Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν μετά το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σταματήσουν το στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και ακύρωσε τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε συνάψει με τη χώρα.

«Είναι χρόνια που επεξεργαζόμαστε» αυτό το νομοσχέδιο, είπε η Ζορζέτ Αβακιάν, μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Ελπίζουμε πως ήρθε η ώρα» πρόσθεσε.

«Επί χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση αρνιόταν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία για κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που συνδέονταν με τις σχέσεις της με την Τουρκία» είπε η Ζαχάβα Γκαλ-Ον, βουλευτής με το αριστερό κόμμα Μερέτζ, που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Η σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 ως γενοκτονία, όμως η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το χαρακτηρισμό κάνοντας λόγο για νεκρούς σε μάχες και για απελάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αντέδρασε έντονα όταν το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι παγώνει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Γαλλία, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και κατηγόρησε με τη σειρά της τους Γάλλους για γενοκτονία στην Αλγερία.