Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Γιάννης Πανούσης:Τρία ερωτήματα με αφορμή τον... Παστίτσιο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης, με αφορμή τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη 27χρονου ιδιοκτήτη ιστοσελίδας με σατυρικό περιεχόμενο το οποίο παρέπεμπε στο Γέροντα Παϊσιο.

Ο Γιάννης Πανούσης αναφέρει ότι από την ενημέρωση που υπήρξε, βάσει του Δελτίου Τύπου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφ’ ενός δεν προκύπτει ότι ενεργοποιήθηκε η διαδικασία άρσης απορρήτου (η οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται για σοβαρές εγκληματικές πράξεις και όχι για πλημμελήματα, όπως η πράξη για την οποία συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη ο κατηγορούμενος) και αφ’ ετέρου, δεν προκύπτει να έχει ζητηθεί η συνδρομή της εταιρείας Facebook στο περιβάλλον της οποία ανήκε η ιστοσελίδα, για την παροχή προσωπικών δεδομένων ή στοιχείων του ηλεκτρονικού στίγματος του συγκεκριμένου χρήστη.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Γιάννης Πανούσης θέτει τα εξής τρία ερωτήματα:

1. Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες στο στάδιο εξακρίβωσης των ηλεκτρονικών στοιχείων του υπόπτου και αν ναι, αυτό έγινε κατόπιν δικαστικής διαδικασίας και αποδοχής αιτήματος συνεργασίας της Facebook ή όχι;

2. Το ότι προφανώς δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία άρσης του απορρήτου, βασίζεται στη Γνωμοδότηση του 2009 του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, με βάση την οποία «δεν υπάρχει απόρρητο σε δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο»; Αν όχι, ποιο είναι ακριβώς το σκεπτικό βάσει του οποίου δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της άρσης απορρήτου στη συγκεκριμένη υπόθεση;

3. Υπάρχει συγκεκριμένο είδος επίσημης και νομικά ισχύουσας επιχειρησιακής συμφωνίας/συνεργασίας μεταξύ της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της εταιρείας Facebook; Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο θέμα όπως είναι λογικό, ενδιαφέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Facebook στην Ελλάδα, αν υπάρχει παρόμοια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πηγών, τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή και ποιοι είναι οι ακριβείς όροι, βάσει των οποίων η Facebook παρέχει προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία του ηλεκτρονικού στίγματος των χρηστών της, στη συγκεκριμένη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας;"