Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Οι θέσεις του κ. Τατούλη, για το περιβάλλον,βρίσκουν κάθετα αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αν.Μάνης

Αν.Μάνης 
                                         ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
3 Νοεμβρίου 2012,
«Την εμμονη του στην καταστροφικη για το περιβαλλον και την οικονομια εγκαταστασης ανεξελεγκτων στην ουσια ΑΠΕ στην Πελοποννησο επιβεβαιωσε ο Περιφερειαρχης Πελοποννησου Π.Τατουλης στην “ εορταστικη” εκδηλωση που οργανωσε στην Τριπολη με την συνεργασια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, σχετικα με το Περιβαλλον και την ενεργεια , παρουσια και εκπροσωπου της “Task force”που αποτελει την εκπροσωπηση των κατοχικων δυναμεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στην Ελλαδα.

Οι θεσεις του κ. Τατουλη βρισκουν καθετα αντιθετο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αν.Μανης, οχι γιατι αντιτιθεται στην ¨λογικη” και συμβατη με το περιβαλλον και την οικονομια αξιοποιηση των ΑΠΕ, αλλα για τον τροπο και την εκταση που μεθοδευεται απο τον Περιφερειαρχη και τις ενδιαφερομενες “ επενδυτικες” δυναμεις αναρχης εγκαταστασης ΑΠΕ στην περιοχη.

Τις θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανεπτυξε ο ευρωβουλευτης του κομματος κ. Χουντης,ο οποιος αφου εξεφρασε την δυσφορια του για την παρουσια εκπροσωπου της “Task force “ στην εκδηλωση υπογραμμισε οτι ο τροπος με τον οποιο μεθοδευεται η εγκατασταση των ΑΠΕ, εξυπηρετει οικονομικα συμφεροντα και οδηγει στην αναρχη εμπορευματοποιηση του κοινωνικου αγαθου της ενεργειας με κινητρο το κερδος χωρις μεριμνα για την κοινωνια και το περιβαλλον.

Η ολη επιχειρηση για την εγκατασταση ΑΠΕ χωρις σχεδιασμο , σημειωσε, δεν ειναι ασχετη με την προσπαθεια απαξιωσης και υπονομευσης της ΔΕΗ, και μεθοδευμενη ιδιωτικοποιησης της.

Ηδη, δε τονισε , οτι η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ εχουν ελλειματα , ενω ειναι ασαφες και το οικονομικο περιβαλλον μεσα στο οποιο θα κινηθουν οι μικροι ιδιωτες που εχουν εγκαταστησει Φ/Β.

Ο κ. Χουντης υπογραμμισε οτι παρα τα μεγαλεπιβολα σχεδια της Περιφερειας, δεν υπαρχει μηχανισμος για την μεταφορα της παραγομενης ηλεκτρικης ενεργειας, πραγμα που καθιστα προβληματικο τον ολο σχεδιασμο ο οποιος δεν πληροι τις αναγκαιες προυποθεσεις για την αποτροπη ανεπανορθωτων συνεπειων στο περιβαλλον και την οικονομια χωρις να προσφερει το παραμικρο στην πραγματικη και αναγκαια ανπτυξη καθως οι χωροθετησεις γινονται αναρχα.

Για την ουσιαστικη και κυριως “ ανθρωπινη” αξιοποιηση των ΑΠΕ α[αιτειται Εθνικος Ενεργειακος Σχεδιασμος, και Εθνικος Χωροταξικο Σχεδιο.

Οι θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, διατυπωθηκαν σε απαντηση των θεσεων και των ισχυρισμων του κ. Τατουλη ο οποιος εξεφρασε προσωπικη ικανοποιηση γιατι μεχρι τωρα εχει αδειοδοτησει ως Περιφερεια ΑΠΕ ισχυος 2.000ΜW και φιλοδοξει να φτασει τις αδειοδοτησεις σε 8.000.ΜW.

Και αυτο οταν δεν υπαρχει Χωροταξικος Σχεδιασμος καθως το Σχεδιο της Περιφερειας - οπως ο ιδιος αποκαλυψε- εχει απορριφθει ως ανεπαρκες.

Ωστοσο προχωρα σε “τοπικους” σχεδιασμους για την εγκατασταση ΑΠΕ, με οτι αυτο συνεπαγεται για την ορθολογικη διαχειριση του ολου θεματος.

στις ιδεες του κ. Τατουλη περιλαμβανεται η αναθεση σε ιδιωτες της εγκαταστασης του δικτυου μεταφορας της παραγομενης ηλεκτρικης ενεργειας [ το δικτυο της ΔΕΗ δεν επαρκει και δεν εχει γινει μεχρι τωρα κανενανς σχεδιασμος για την αναβαθμιση του].

ακομα ο κ. Τατουλης ανακοινωσε οτι η Περιφερεια θα συστησει Χαρτοφυλακιο για την Παροχη εγγυησεων για τις επενδυσεις που θα κανουν οι ιδιωτες επενδυτες στις ΑΠΕ.

Στον τομεα της αντιμετωπισης του προβληματος των σκουπιδιων ο κ. Τατουλης

ανεφερε οτι βρισκεται σε εξελιξη διαγωνιστικη διαδικασια με την συμμετοχη πεντε κοινοπραξιων που ενδιαφερονται για το θεμα, ενω σκεφτεται για την εγκατασταση μοναδας νοσοκομειακων αποβλητων στην ΒΙΠΕ της Τριπολης χωρις ομως να δωσει περισσοτερες λεπτομερειες για τους σχεδιασμους του».


Γραφειο Τυπου

ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μανης