Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βουλγαρία: Οριακή νίκη του Μπορίσοφ στις εκλογές

Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κατήγαγε οριακή νίκη στις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Έπειτα από την καταμέτρηση του 69% των ψήφων, ο κόμμα GERB εξασφαλίζει το 31,38% των ψήφων, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 27,34%, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας το 9,15% και το εθνικιστικό ακροδεξιό Ataka το 7,6%.
Το GERB δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών της 240μελούς βουλής, ενώ όλα τα κόμματα που εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.
Εάν το πρώτο κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα ανατεθεί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ότι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση με τον σχηματισμό κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης με επικεφαλής τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών (2005-2009) Πλάμεν Ορεσχάρσκι.
Πολιτικοί παρατηρητές ενωσης.
Τον Φεβρουάριο, τεράστιες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της διαφθοράς προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ και την προκήρυξη των πρόωρων χθεσινών εκλογών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ