Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Νίκος Τεμπονέρας:23 χρόνια μετά..

Πέρασαν 23 χρόνια από την στυγερή δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα 
Ο Νίκος Τεμπονέρας (1953 - 1991) ήταν καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ).
  Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν σκοτώθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ, έπειτα από συμπλοκή σε Λύκειο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990 - 1991.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ( 1991) ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).
Η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991, όταν χτυπήθηκε θανάσιμα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. 
Το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν έπαψε όλα αυτά τα 23 χρόνια να τιμά το Ν. Τεμπονέρα και δεν υπάρχει διαδήλωση της νεολαίας  όπου να μη μνημονεύεται το όνομά του. 
Γιατί κάθε  αγωνιστής και τέτοιος ήταν ο Νίκος ζει και δικαιώνεται στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.
 Σήμερα αυτό ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά...
Σήμερα χρειαζόμαστε το παράδειγμα ζωής του Νίκου Τεμπονέρα. Γιατί ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την παρακρατική τυφλή βία και μισαλλοδοξία. 
Τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ  καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην Εκδήλωση Μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9/1/2014, στις 6 μ.μ.,έξω από το Σχολικό Συγκρότημα «Ν.Τεμπονέρα», στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.