Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Με τη βούλα...εμπορική εκμετάλλευση μέσω των δήμων!

Η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφηκε στις 11 Φλεβάρη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δύο μέρες μετά (ΦΕΚ: Αρ. Φύλλου 328) εντείνει την εμπορευματοποίηση,μέσω της τοπικής (αυτο) διοίκησης,με εκτεταμένη παραχώρηση αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών..

Η απόφαση βάζει έναν απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους. Το αντάλλαγμα είναι να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα. Το 20% αυτών των εσόδων θα εισπράττει το κράτος.
Η εξέλιξη αυτή είναι "βούτυρο στο ψωμί" του κάθε "νοικοκύρη" δήμαρχου που θα φροντίσει να έχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα από ομπρέλες, ξαπλώστρες και υπηρεσίες προς τους λουόμενους...τι και αν παίζει με την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για αναψυχή, ξεκούραση, για ένα μπάνιο...
                                                      Η σπέκουλα θα είναι:
         " Αν η "παραχώρηση" δεν φέρει μπαγιόκο , δεν παραχωρείται τίποτα!
Οι δήμοι πλέον θα έχουν την "ευχέρεια" να προχωρούν σε αξιοποίηση  της δημόσιας περιουσίας,μόνο αν εισπράττουν χρήματα από τους πολίτες... Όπως κάνουν δηλαδή και σε άλλες περιπτώσεις (ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη αποχέτευσης, τέλη ύδρευσης κλπ).

 Να πούμε πως ήδη, ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απευθείας εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού - παραλίας.
Τι λέει η πρόσκληση του Δήμου Κεφαλονιάς; «Με την παρούσα ενημερώνουμε ότι όσοι είναι ιδιοκτήτες όμορων με αιγιαλό ξενοδοχειακών εν γένει επιχειρήσεων ή καταστημάτων αναψυχής εν γένει και επιθυμούν να μισθώσουν τμήμα αιγιαλού με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, να υποβάλουν αίτηση στο δήμο μας το αργότερο μέχρι τις 14-3-2013. Οι αιτήσεις θα παραδίδονται στο πρωτόκολλο της έδρας του δήμου στο Αργοστόλι κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες».
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «στα τμήματα που θα παραχωρηθούν με την διαδικασία της απευθείας παραχώρησης, δύναται να τοποθετηθεί αρθρωτό ξύλινο δάπεδο σε ποσοστό επιφανείας 50% της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όταν η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης το επιτρέπει».

Η περίπτωση του Δήμου Κεφαλονιάς είναι μία απόδειξη του τι μας επιφυλάσσουν οι διάφοροι "ακομμάτιστοι" υποψήφιοι που τώρα διαγκωνίζονται ,προβάλλοντας το πως θα διαχειριστούν καλύτερα,ως μηχανισμός του  κράτους,τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης...
Πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι πριν μερικούς μήνες η ΚΕΔΕ διεκδικούσε την παραχώρηση των παραλιών  στήνοντας ολόκληρη επιχειρηματολογία για το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό για το λαό!