Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Κατερίνα Βράκα : “η κρίση έκανε αδέσποτα τα κατοικίδια”

Τα δικαιώματα των ζώων,οι συνθήκες εκτροφής, αναπαραγωγής,εκμετάλλευσης ή η «βιομηχανική» τους κακοποίηση στο σύγχρονο κόσμο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.
Παρακάτω ακολουθεί η άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι ιδιοκτήτες του BEST FRIENDS ,του νέου καταστήματος που ο Άγγελος Τασινόπουλος και η Κατερίνα Βράκα έστησαν στην Ελευθερίου Βενιζέλου 15,στο κέντρο της πόλης του Κιάτου, γιατί ,όπως διατείνονται,πρώτα και κύρια  αγαπάνε τα ζώα !   
Κύριε Τασινόπουλε θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας να πείτε λίγα λόγια για σας και την επαγγελματική σας πορεία στην αγορά των ζωοτροφών,ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας... 
 Άγγελος Τασινόπουλος
ΑΓ.Τ:  Μετέχουμε στην ΦΑΡΜΑ ΕΦΥΡΑ ΑΒΕΕ από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα  ενεργά στον τομέα της παραγωγής ζωοτροφών. Διοργανώνουμε σεμινάρια με το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο διαθέτουμε, συμετέχουμε σε εκθέσεις, συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημιουργούμε προιόντα υψηλής ποιότητας.
Τα τελευταία 3 χρόνια ανοίξαμε το πρώτο σημείο πώλησης ζωτροφών για παραγωγικά και κατοικίδια ζώα στον Άγιο Ιωάννη στο Κιάτο  και τώρα ερχόμαστε με το δεύτερο κατάστημά μας το Best Friends στην Ελ. Βενιζέλου 15 για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες του καταναλωτή της ευρύτερης περιοχής με εξειδικευμένα προιόντα και τεχνογνωσία για την κάθε κατηγορία ζώου.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας ,αλλά και η αύξηση του αριθμού των ολιγομελών οικογενειών,πιστεύεται ότι προσανατολίζουν τους πολίτες στην αναζήτηση κάποιου ζώου «συντροφιάς» ; 
ΚΑΤ.ΒΡ :Εάν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στις ζωές των ανθρώπων η κρίση,  θα σας απαντούσε πως υπάρχει μια τάση προς την αναζήτηση κάποιου κατοικιδίου για “συντροφιά” από μια κατηγορία πολιτών. Βέβαια υπάρχουν πάντα άνθρωποι που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους (οικονομικές και όχι μόνο) και δίνουν όλο τους τον εαυτό στην φροντίδα των κατοικιδίων τους αλλά και γενικότερα κάθε ζώου που βλέπουν να υποφέρει. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είναι οτι η “η κρίση έκανε αδέσποτα τα κατοικίδια”. Κατά ένα εκατομμύριο έχει αυξηθεί ο πλυθισμός των αδέσποτων ζώων, στην Ελλάδα ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια ενώ το  2011 ο πλυθισμός τους δεν ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια. Τα περιστατικά εγκατάληψης έχουν αυξηθεί, απο τα οποία ένα ποσοστό που φτάνει το 40% είναι ζώα “ράτσας”.
Υπάρχει όμως η ανάλογη ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών  σε θέματα σωστής περιποίησης και διατροφής των κατοικίδιων τους; 
ΑΓ.Τ:Από την εμπειρία που έχουμε στον χώρο θεωρούμε οτι το ποσοστό που πραγματικά είναι γνώστες είναι μόλις το 20%. Το 30% είναι η κατηγορία που έχει συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από την προσωπική τους ενασχόληση (βιβλία, διάφορα blocks κτλ) και το υπόλοιπο 50% έχουν ανύπαρκτες ή ελάχιστες γνώσεις και αναπαράγουν λανθασμένες πληροφορίες. Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στους επαγγελματίες του χώρου.Εμείς ήδη οργανώνουμε το πρώτο σεμινάριο, με έμπειρους ζωοτέχνες και κτηνιάτρους των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε,  το οποίο θα  απευθύνεται σε κτηνοτρόφους για παραγωγικά ζώα και θα ακολουθήσει σειρά σεμιναρίων όπως για τους εκτροφείς οδικών πτηνών και ακόμα ενημερωτικά θέματα για ζωόφιλους.
Ως άνθρωποι που αγαπάτε τα ζώα,αλλά και ως επαγγελματίες του χώρου έχετε διαπιστώσει να γίνεται εκμετάλλευση των φιλοζωικών αισθημάτων ανυποψίαστων πολιτών;...Πείτε μας την γνώμη σας για τον ρόλο των φιλοζωικών σωματείων;
ΚΑΤ.ΒΡ :Δυστυχώς υπάρχουν “μαύρες πτυχές” στην ελληνική φιλοζωία. Πολλά φιλοζωικά σωματεία παρέχουν επ' αμοιβή κτηνιατρικές υπηρεσίες σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, αθεμίτως ανταγωνιζόμενα τους κτηνιάτρους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι ως μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύματα τυγχάνουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης από την πολιτεία ενώ δέχονται και οικονομική ενίσχυση με την μορφή δωρεών. Ο σκοπός τους είναι να προσφέρουν στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, είτε οικονομικά είτε με εργασία, εθελοντικά και αφιλοκερδώς , και όχι να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη ασκώντας επαγγελματική δραστηριότητα. Επίσης ισοδυναμεί με ανοχή της εκμετάλλευσης των φιλοζωικών αισθημάτων ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι χρηματοδοτούν αυτά τα φιλοζωικά σωματεία πιστεύοντας  ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιούνται για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων.
 Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει ότι ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα...Στο Κιάτο τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα αδέσποτα περιφέρονται στους δρόμους της πόλης αναζητώντας τροφή στους κάδους απορριμμάτων...Εσείς ως άνθρωποι που είστε ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι και αγαπάτε τα ζώα έχετε να προτείνεται κάποια δράση προκειμένου να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο;
Κατερίνα Βράκα
ΚΑΤ.ΒΡ : Αν λάβουμε υπ' όψη αυτό που είπε ο Μαχάτμα Γκάντι ότι “Το Μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα” και αφ' ετέρου τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών αλλά και από την απλή παρατήρηση περιστατικών που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας,  καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα : Η Ελλάδα ως έθνος φαίνεται να νοσεί τόσο ως προς το μεγαλείο όσο και ως προς την ηθική πρόοδο.Η ευθύνη για τον έλεγχο του  πληθισμού των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας είναι κυρίως στην Δημοτική αρχή και δύσκολα μπορεί να την υποκαταστήσει οποιοσδήποτε άλλος (φιλοζωικό σωματείο, ιδιώτες κτλ)   Καταρχάς ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο και να φροντίσει μεταξύ άλλων για την άμεση  και απρόσκοπτη λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου και Κτηνιατρικής Κλινικής. Επίσης οφείλει μέσα από εκστρατείες να  ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του Δήμου μας ώστε να υιοθετήσουν αδέσποτα, αντί να αγοράζουν ζώα συντηρώντας μια κατά βάση παράνομη αγορά, και να στειρώνουν τα ζώα τους για να αποφεύγεται η ανανέωση του πληθυσμού. Η υπεύθυνη κατοχή είναι το πρώτο βήμα στη φιλοζωία, τόσο για την συνειδητοποίηση των αναγκών των ζώων, όσο και για την αρμονική συνύπαρξή μας στην πόλη. Η Δανάη η κόρη μου λέει “Ο φίλος δεν αγοράζεται, ο φίλος υιοθετήται”
ΕΡ:Η στρατηγική σας για τα επόμενα βήματα του best friends που εστιάζει;...ποιο είναι το όραμά σας; 
ΑΓ.Τ:Η στρατηγική μας εστιάζεται στο να καλύψουμε πραγματικά όλες τις ανάγκες του καταναλωτή της πόλης μας, από τα καταστήματά μας η από το e-shop το οποίο ετοιμάζουμε. Δημιουργούμε πρωτοποριακές παροχές υπηρεσιών για την πόλη μας, όπως είναι η φιλοξενία μικρής διάρκειας  κατοικίδιων προκειμένου να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τις δουλειές του στο κέντρο της πόλης χωρίς να περιορίζεται από την παρουσία του ζώου. Σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες παρέχουμε φιλοξενία μακράς διάρκειας, μετακίνηση κατοικίδιων για περίθαλψη, για καλλωπισμό ή για όποια άλλη ανάγκη προκύπτει στον καταναλωτή.  Με τα προϊόντα επώνυμων εταιριών καλύπτουμε τις διατροφικές, και όχι μόνον, ανάγκες κάθε ζώου. Το όραμά μας είναι η εξειδίκευση για την κάθε κατηγορία ζώου. Εξειδικευμένα προϊόντα από  εξειδικευμένους ανθρώπους, ζωοτέχνες, κτηνιάτρους, εταιρίες παραγωγής ζωοτροφών, τεχνογνωσία που πηγάζει από τα τόσα χρόνια εμπειρίας μας στον χώρο των ζωοτροφών.
Το κείμενο της συνέντευξης είναι το απόσταγμα - το δυνατότερο ελπίζω - μιας φιλικής κουβέντας που κράτησε αρκετή ώρα και επαναβεβαίωσε ότι η Κατερίνα και ο Άγγελος  μιλούν για τα δικαιώματα των βιολογικών μας εταίρων γιατί, πέρα από την όποια επιχειρηματική τους προσπάθεια, μάχονται για έναν άλλο πολιτισμό και αξίες με σεβασμό προς τα άλλα πλάσματα...Ζητούμενο βεβαίως παραμένει ο σχεδιασμός,από την δημοτική αρχή, δημιουργίας ενός υγιούς περιβάλλοντος για τα ζώα και για τους ανθρώπους...και τον τρόπο αντιμετώπισης των αδέσποτων...

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr.