Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Διαλύεται de facto η αρχαιολογική υπηρεσία...

Συνιστά τουλάχιστον ειρωνεία... σε μία χώρα με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο  να διαλύεται de facto η Αρχαιολογική Υπηρεσία της !
Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς φωτογραφιζόταν μπροστά από το μακεδονικό τάφο στην Αμφίπολη τα επιτελεία της κυβέρνησης απεργάζονταν τη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 
Το αποτέλεσμα της διάλυσης ονομάζεται Νέος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014.
Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο  Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει:Μια μαύρη μέρα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Σε αυτό λοιπόν το πόνημα που αποτελεί πραγματικό οδηγό διάλυσης του Υπουργείου και εγκλωβισμού του στο άρμα των εντολών της τρόικας για κατακρεούργηση του δημόσιου τομέα,  μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι ακόμα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) που διενεργεί την ανασκαφή στην Αμφίπολη, καταργείται. Τόση είναι η φροντίδα τους και τόσο είναι η χυδαιότητα με την οποία αντιλαμβάνονται τον  πολιτισμό και ας κόπτεται το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Εφορεία δεν καταργείται, αλλά ενοποιείται. Πρόκειται για κατάργηση διά της ενοποίησης!
Αλλά η κατάργηση της παραπάνω Εφορείας δεν είναι το μοναδικό «μαργαριτάρι» αυτού του Οργανισμού που έγινε χωρίς να προηγηθεί ούτε μιας ώρας διάλογος με τους εργαζόμενους και τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους.
Για πρώτη φορά στα χρονικά του Υπουργείου Πολιτισμού θεσμοθετείτι η εκποίηση της περιουσίας του η οποία αναφέρεται ως «αρμοδιότητα»!  Η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας  υποβαθμίζεται σε Τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων υπαγόμενο πλέον στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Αυτό λοιπόν το τμήμα θα έχει ανάμεσα στις αρμοδιότητες «την εποπτεία και τον έλεγχο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου». Δηλαδή  το ξεπούλημα στα νέα ήθη συνιστά αρμοδιότητα!
Επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών τίθεται η καινούρια Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με αρμοδιότητα τη διατήρηση και την ενίσχυση της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Δηλαδή συστήνεται ένας μόνιμος μηχανισμός λιτότητας, ο οποίος θα προσαρμόζει τον πολιτισμό στις απαιτήσεις της τρόικας  για ξεχαρβάλωμα του δημόσιου τομέα και κάθε κοινωνικής συνεισφοράς.
Οι εκκωφαντικές κορώνες για δήθεν εξωστρέφεια της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταφράζονται σε κατάργηση στα Μουσεία των τμημάτων Εκθέσεων και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού, Προβολής και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Καταργείται, δηλαδή, ο κοινωνικός ρόλος που προσπαθούσαν να έχουν τα μουσεία ανοίγοντας τις δραστηριότητές τους σε διάφορες κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένες από το δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.
Στις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα καταργείται η περιοδολόγηση (Εφορείες Κλασικών – Προϊστορικών και Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), δηλαδή οι Εφορείες ενοποιούνται και πρακτικά συρρικνώνονται από 79 Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα σε 62 (συμπεριλαμβανομένων των Μουσείων).
Ο στόχος είναι προφανής: υπηρεσίες υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες που θα περιορίζονται σε διεκπεραιωτικό ρόλο στη σκιά των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων και που τελικά θα χαρακτηριστούν ανίκανες να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό απόθεμα που έχουν κληθεί να διαχειριστούν.  
Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία πυκνώνουν δημοσιεύματα και φωνές που λένε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μνημεία και προτείνονται λύσεις όπως η παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτες....

Διαβάστε:Παιχνίδια μέσω του Time με τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας